Obratite pažnju

Najveće greške kod gajenja kaktusa i drugih sukulenata: Zbog ovoga će na kraju sigurno uvenuti!

Iako su veoma otporne biljke, neke stvari ipak ne mogu da prežive

Enterijer 14.01.2021. - 13:29h Autor: Stil / 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Kao pustinjske biljke, sukulenti zahtevaju puno svetlosti da bi uspeli. Međutim, zbog njihove reputacije žilavih sobnih biljaka ljudi znaju da im uskrate najvažnije životne uslove, zbog čega na kraju odumiru...

 

Dakle, iako važe za super lagane kućne biljke koje svako može da gaji, ali to ne znači da ih možete samo spustiti na prozor ili sto i potpuno zaboraviti na njih.


Iako su sukulenti otporni, ipak im treba malo pažnje kako bi napredovali. Kako bi im omogućili idealno napredovanje bez puno muke, obratite pažnju na ovih 5 najčešćih grešaka i izbegnite ih:

 

1. Posude bez rupica


Lepo je videti sukulente u šarenoj i veseloj posudi, ali ako nema rupice na dnu, preti vam katastrofa. Većina sukulenata više voli suvlje tlo, ali upotreba posude bez drenažnih rupa povećava šanse za truljenje jer će se suvišna voda taložiti na dnu posude i doslovno udaviti korenje vaše biljke.

 

Sukulent treba posaditi u posudu s drenažnim rupama koja je manja od ukrasne posude koju želite da koristite a koja nema rupe. Obavezno upotrebite i smesu zemlje napravljene za sukulente i kaktuse. Tokom zalivanja izvadite biljku iz ukrasne posude i sačekajte s vraćanjem dok se sva suvišna voda ne ocedi.

 

10 baštovanskih mitova koji ubijaju biljke: Ako hoćete da budete dobri baštovani, ovo ne smete da radite nikad!

Kaktus
foto: Profimedia

2. Prskanje umesto zalivanja


Budući da sukulentima nije potrebno puno vode da bi preživeli, mogli biste pomisliti da je prskanje dobar način za održavanje biljke. Ali nije. Prskanje lišća izvrsno je za biljke koje cene dodatnu vlagu poput mnogih paprati i drugih tropskih vrsta uzgajanih u zatvorenom. Ali prskanje sukulente može da ošteti, pa čak i da uzrokuje truljenje.

 

3. Premalo vode


Istina je da većina sukulenata može preživeti nekoliko nedelja ili čak mesec dana bez vode, ali to ne znači da ih nikad ne treba zalivati ili da se mogu snaći sa samo nekoliko kapi. Sukulenti preživljavaju sušu čuvajući višak vode u svom lišću ili bodljama, a ponekad i u korenju, ali ako često ostavljate biljke bez vode nekoliko nedelja, mogle bi da počnu da se skupljaju i odbacuju listove.

 

Umesto toga, obratite pažnju na zemlju - kad je suva, vreme je za zalivanje. Vrhom prsta proverite - ako se oseti vlaga, imate još vremena, ali ako je zemlja suva - zalijte biljku odmah.

 

Ovo su tri najsmrtonosnije biljke na planeti: Jednu gaje sve srpske porodice!

Sukulenti, Aloje Vera, Cveće, Bašta
foto: Profimedia

4. Nedostatak svetlosti


Budući da su pustinjske biljke, sukulentima treba puno jake ili čak direktne svetlosti da bi uspeli. Međutim, zbog njihove reputacije žilavih sobnih biljaka čini se da mogu preživeti bilo gde, čak i u mračnim sobama bez puno prirodnog svetla.

 

Bez dovoljno svetlosti, često gube boju i počinju da produžavaju svoje lišče ili bodlje, kako bi pronašli svetlost. Prilikom kupovine biljke proverite koliko joj treba svetlosti i onda se prilagodite njenim potrebama.

 

5. Previše sukulenata u istoj posudi


Na fotografijama se često prikazuju lepi aranžmani sukulenata, čak i natrpani jedni na druge, ali takva sadnja im neće pružiti potrebne uslove da se razvijaju i napreduju.

 

Sukulenti se mogu nositi s uskim prostorom za rast bolje od većine biljaka, ali ako ih imate gomilu zbijenih zajedno, vremenom će početi da se nadmeću za resurse poput vode i hranljivih sastojaka u zemlji. Uz to, izbegavajte sadnju sukulenata s drugim biljkama koje imaju potpuno različitu potrebu za negom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...