Obratite pažnju

Ovo su tri najsmrtonosnije biljke na planeti: Jednu gaje sve srpske porodice!

Svetsku "slavu" sttekle su na najsuroviji mogući način

Bašta
Autor:
Foto: Shutterstock

Na svetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude. Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje neretko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo…

Kukuta (Conium)

Kukuta je svoju svetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi.

Evo šta sve možete da uradite sa opalim lišćem: Savet profesionalnih baštovana!

Abrus precatorius (Krabino oko)

Abrus je poreklom iz Indonezije, gde se njene jarko crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka samo „prođe“ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.

Nerium oleander (kod nas poznat kao lijander)

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvetnica.

Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lepa - ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cveća več može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od dece i kućnih ljubimaca. Zapravo svaki deo lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i creva, pa čak i da zaustavi srce.

Fenomenalan trik iskusnih cvećara: Stavite ovo na dno saksije i nijedna biljka vam neće uvenuti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs