Jerotić tvrdio da je samo 1 ispravan potez roditelja kad dete uradi nešto loše: Tako se sprečava da postanu podli ljudi

Vladeta Jerotić je isticao da decu moramo hvaliti dok su mala, jer kod odraslih ljudi pohvale stvaraju zavist i gordost

Porodica
00:49h
Jerotić tvrdio da je samo 1 ispravan potez roditelja kad dete uradi nešto loše: Tako se sprečava da postanu podli ljudi
Foto: Printscreen Youtube - Agape - Aleksandar Gajšek

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski psihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik. Njegov rad na polju psihijatrije, religije, duhovnosti i filozofije učinio ga je jednim od najuticajnijih intelektualaca u Srbiji tokom druge polovine 20. i početka 21. veka.

Jerotić je poznat po svojoj sposobnosti da spaja psihologiju, teologiju, filozofiju i književnost, te je postao prepoznatljiv po svojim predavanjima i knjigama koje su istraživale ljudsku prirodu i duhovnost. Njegove savete i danas slede mnogi, a posebno za roditelje je imao važne poruke.

Vladeta Jerotić
foto: Youtube Printscreen / Телевизија Храм

Kako bi otac i majka trebalo da postupaju kad im dete uradi lošu stvar?

Čuveni psihijatar isticao je da je za vaspitanje dece potrebno veliko strpljenje.

„Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist? Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu", govorio je Jerotić, ističući da za postoji samo jedna ispravna reakcija roditelja kada dete ne uradi nešto dobro:

Vladeta Jerotić
foto: Beta / Miloš Miškov

"Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: „Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti?”, pričao je svojevremeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs