Snežanu svi odbacili jer je postala Hurija: Evo zašto neke Srpkinje prelaze u islam i šta su prvo doživele

Ove Srpkinje rešile su da promene veru i posvete se maksimalno islamu. Ovo je njihov razlog i život.

Lifestyle
Autor:
Snežanu svi odbacili jer je postala Hurija: Evo zašto neke Srpkinje prelaze u islam i šta su prvo doživele
Foto: Printskrin@Sandžak Media/YouTube

Promena vere je tema koja uvek intrigira, a posebnu pažnju u javnosti izazivaju Srpkinje koje su iz pravoslavlja prešle u islam.

Dok jedni kažu kako veroispovest treba da bude stvar ličnog izbora i da o tome treba da odlučimo kad odrastemo, a ne da nas krste po rođenju, drugi promenu vere i dalje vide kao tabu. U svakom slučaju, pojedine Srpkinje su odlučile da prihvate islam i svaka od njih je imala svoj razlog.

Evo kako izgleda njihov život:

Dušica Trninić

O lepoj Dušici iz Beograda u javnosti se prvi put više pričalo kada se udala za brata pevačice Emine Jahović 2016. godine. Govorilo se dosta o tome kako je zarad ljubavi i braka Dušica Trninić prešla u islam iz hrišćanstva.

Dušica Jahović
foto: Printscreen Instagram /dusicajahovic,

Dušica i Mirsad su se venčali u Istanbulu i Novom Pazaru i u međuvremnu dobili dete.

Dušica Jahović
foto: Printscreen Instagram /dusicajahovic,

U domaćim medijima se pisalo da je njeni nisu podržali u toj odluci da promeni veru, a njegovi nisu prihvatali to što je mlada Srpkinja. Međutim, ona danas ima lep odnos sa svekrvom i to pokazuje na Instagramu.

Sa njim Dušica živi predivno, tretira je kao boginju i vodi računa o njoj kao niko drugi. Vole da putuju i uživaju u blagodetima života.

Mijana Popović

"Moj život pre prihvatanja islama je bio sasvim fin. Ja sam fino odrasla. Nisam bila ni u kakvim iskušenjima, ali moje srce je bilo prazno“, kazala je Mijana Popović koja je rođena u pravoslavnoj porodici u Zagrebu, odrasla u Prijedoru, a u Sarajevu živi od 2009. godine.

Mijana nije bila puno izložena islamskoj kulturi, ali znanje je bilo most koji ju je povezao s islamom.

“Nisam tražila islam, ali sam tražila istinu. Kroz knjige, razgovore i putovanja postupno sam osećala da se nešto menja u meni”, rekla je Mijana.

Susret s islamom bio je trenutak prosvetljenja za Mijanu. Kako je više učila, osećala je duboku povezanost i ljubav prema Bogu.

Nakon nje i njen muž je prihvatio islam.

Snežana Nikolić

Pre desetak godina Snežanu Nikolić iz Smederevske Palanke su svi osim majke odbacili jer je postala Hurija. Nju pak to nije obeshrabrilo u nameri da pređe u islamsku veru.

Ona je tvrdila da je postila ramazan i pre nego što je postala muslimanka.

„Osećala sam se moćno u trenucima posta“, kazala je u jednom intervjuu i dodala da je Kuran upoznala kroz igru sa drugaricama u školi.

„Iako sada živim sama u iznajmljenom stanu, nisam odustala, snaga ljubavi prema islamu me vodi da i dalje budem primer mladim osobama“, kaže ona.

Ivana Kostić

Ivana Kostić iz Sarajeva je iskusila ogromnu životnu promenu i uspeh, a u jednoj emisiji je otkrila kako je prelazak u islam iz korena promenio njen život i karijeru. Ona je prošla od teških trenutaka i razvoda do osvajanja bjuti industrije u Sarajevu i otvaranja kozmetičkog salona.

Isprva su je mnogi kritikovali, posebno je bilo teško jer je od oca trebalo da nasledi slavu, ali ona je donela odluku. Kao mlada samohrana majka dvoje dece nekako je uspela da posle rada u Nemačkoj pokrene biznis u Sarajevu.

Današnjeg partnera je u upoznala u Nemačkoj pre desetak godina, a pre nekoliko godina je prešla u islam iz pravoslavlja. Sve se desilo posle jednog sna i ime je promenila u Sara. Sada je, kaže, presrećna jer se pronašla u tome i ispunjava je.

„To vam ne mogu opisati, to je neki unutrašnji osećaj, osetila sam mir i spokoj i da sam jako blizu Bogu.“

Aleksandra Belić

Pre par godina internetom je kružio snimak devojke Aleksandre Belić iz Čačka koja je prešla u islam zbog jednog Jasmina.

Na snimku je zabeleženo kako ova Čačanka menja veru i iz pravoslavlja prelazi u islam i to je u javnosti izazvalo brojne reakcije.

Snimak je navodno nastao u mestu Vitinica u opštini Zvornik.

Aleksandra se potom udala za Jasmina.

Jelena Lović

Unuka Jezdimira Lovića, narodnog heroja koji je izgubio život u Drugom svetskom ratu, pre nekoliko godina je odlučila da pravoslavnu veru zameni islamom.

Jelena Lović je rođena i živela u Sjenici, gde gimnazija nosi ime po njenom dedi. U jednoj emisiji je pričala o tome zbog čega je odlučila da promeni veru, obuče hidžab i preseli se u Jordan.

„Živela sam u normalnoj hrišćanskoj porodici kao i druge devojčice u moje vreme. Moja porodica je poznata i poštovana u Srbiji. Zbog toga sam imala poštovanje drugih ljudi.“

Kako dalje kaže, dok je odrastala, imala je dosta drugara koji su muslimanske veroispovesti, s kojima je išla u osnovnu, a kasnije i srednju školu. Jednog dana je kroz razgovor s jednom drugaricom pričala o tome šta je ono što je čini srećnom iako ima iste probleme kao i Jelena.

„Duša mi je bila prazna, nisam bila zadovoljna i srećna. S druge strane, moji prijatelji muslimani su bili srećni i onda sam ih pitala ima li to neke veze sa verom. Kada su mi objasnili da ih islam ispunjava, poželela sam da i ja budem srećna i zadovoljna. Razlog zbog kog sam prihvatila islam je bila ta sreća.“

Dugo je to krila od svojih, a onda im je rekla i samo ju je brat podržao.

„Vremenom je postajalo sve teže, moji roditelji su saznali da sam prihvatila islam i počeli su da negoduju. Morala sam da ih napustim i to je bila moja najteža odluka”, kazala je Jelena koja je potom otišla u Jordan i udala se.

Stil/Zadovoljna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs