U crkvi na vrh stuba visokog 40 metara živi 1 monah Maksim već 20 godina: Neverovatan životni obrt nekadašnjeg robijaša

Maksim Kavtaradže živi među prelepim gruzijskim planinama u najusamljenijoj crkvi na svetu već 20 godina.

Običaji
16:39h
U crkvi na vrh stuba visokog 40 metara živi 1 monah Maksim već 20 godina: Neverovatan životni obrt nekadašnjeg robijaša
Foto: Amos Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Maksim Kavtaradže, 60-godišnji monah, a nekada prodavac droge i osuđenik, sasvim sam živi u najneobičnijoj crkvi na svetu. Naime, nalazi se na Katskom sutbu koji je prirodoni monolit krečnjaka visok 40 metara. Atrakcija je regiona Imereti u Gruziji i jedan od najfascinantnijih prizora na zemlji.

Svoj nepristupačni dom Maksim napušta samo dva puta nedeljno, kako bi se pomolio sa sledbenicima, ali put nije nimalo jednostavan – do tla ga deli dvedestek minuta, koliko mu treba da se spusti niz metalne merdevine.

Maksim se ne plaši visine, naprotiv, pre nego što je došao u manastir radio je kao kranista.

Ovde gore u tišini možete osetiti Božje prisustvo“, rekao je za The Sun.

Katski stub
foto: Shutterstock

Na vrhu Stuba života, kako ga mnogu nazivaju, nalaze se ostaci crkve iz 9. ili 10. veka i mala koliba sa krevetom. Međutim, kada je 1993. godine stigao na ovo neobično mesto Kavtaradže je neko vreme spavao u starom frižideru.

Pre nego što je postao monah, Maksim je kratko bio u zatvoru, gde je doživeo prosvetljenje i shvatio da mu je potrebna velika promena.

Kao mlad sam pio, prodavao sam drogu, nema šta nisam radio. Kada sam završio u zatvoru znao sam da je vreme za promenu“, prisetio se.

„Nekada sam sa prijateljima pio u okolnim brdima i gledao u ovo neverovatno mesto gde se zemlja spaja s nebom. Znali smo da su u davna vremena tamo živeli monasi, osećao sam veliko poštovanje“.

Monah Maksim Kavtaradže
foto: Amos Chapple / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Hrišćani su zaista živeli na vrhovima stena da bi „izbegli iskušenja sveta“, sve dok ta praksa nije prekinuta u 15. veku.

Maksim je odlučio da se nastani na vrhu i da kroz molitvu i čitanje izgradi sopstveni odnos s Bogom.

Problematični ljudi dolaze da razgovaraju sa monahom, koji i sam ima burnu prošlost. Gosti manastira mole se sedam sati dnevno i pomožu u poslovima, uključujući podizanje egzistencijalnih stvari domaćinu (dostavljaju uz pomoć mehanizma koji se pokreće ručno iz podnožja stene).

Maksim uživa u tišini i pogledu na planine Kavkaza – isti pogled već 20 godina.

Stil / The Sun / Žena

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs