Sugle ili lava kolač je prema legendi nastao kao greška šefa Žan-Žorža Vongerihtera, koji je čokoladni biskvit iz rerne izvadio prerano, a nije ni sanjao da će upravo taj slatkiš postati omiljen širom planete. Naime, savršeni spoj sočnog biskvita i rastopljene čokolade obara sa nogu i najveće sladokusce.

Služi se uz kuglu sladoleda i malo bobičastog voća, a neki u smesu dodaju likere, limun, pomorandžu, pa čak i čili.

shutterstock-527345905.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kašičice putera
  • 240 g čokolade čokolade za kuvanje
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 4 kašičice brašna

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C.

Usitnite čokoladu pa je sa puterom otopite mešajući. Ulupajte jaja i dodajte ih u čokoladu sa šećerom i solju.

shutterstock-106752626.jpg
Foto: Shutterstock

Dodajte brašno, pa smesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta. Najvažnije je da spolja bude pečen, a unutra da ostane sočan i mekan.

Obično se peku u vatrostalnim posudama iz kojih se, kada su gotovi, naopako izvade, pa zarežu kako bi čokolada iscurela. Ako nemate vatrostalne posude, poslužiće i kalupi za mafine.

Recept za najbolji sufle, koji je omiljen među srpskim domaćicama, osvaja sve pri prvom zalogaju.