Veza koju psihički zdrava osoba odmah prekida: Zna da to neće doneti ništa dobro

Postoji čak 10 vrsta loših veza iz koje psihički zdrava osoba odmah odlazi. Evo o čemu je reč

Ljubav
Autor:
Veza koju psihički zdrava osoba odmah prekida: Zna da to neće doneti ništa dobro
Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/ABACA/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Psihički zdrava osoba zna da od ove veze "hleba nema" i prvom prilikom se okreće i odlazi:

1. Veza u kojoj je samo jedno od vas zainteresovano

Ako stalno morate da "pristajete" za njim, da ga zovete i trudite se samo vi - od te veze vajde nema.

2. Veza koja je tu da biste se izlečili od nekog problema

Uobičajeno je zabluda da ćete u jednom čudesnom trenutku sresti „Njega” ili „Nju” i odmah biti izlečeni od patnje i muke, zamenjeni radošću i zadovoljstvom.

Sreću treba da tražite i nađete u sebi, a ne u drugima.

Par
foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Odnosi koji se zasnivaju na zavisnosti Kada vam se ceo život vrti oko partnera, počinjete tiho da zanemarujete lične interese, a ovo je prvi korak ka zavisnosti.

4. Odnosi koji su zasnovani na idealizmu

Zapamtite, što manje očekujemo od partnera, to će veza biti srećnija i harmoničnija. Niko u životu neće ispuniti vaša očekivanja.

Najgore razočarenje u vezi su neopravdana očekivanja. Ne želite da budete razočarani? Nemojte biti očarani. To je to.

Par
foto: len4foto / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Odnosi koji odjekuju prošlim pritužbama.

Kada se partner zavidne doslednosti vrati na „zatvorenu“ temu i okrivi vas za neke greške iz prošlosti, to je alarmantan signal nezdrave veze. A kada se oba člana para ponašaju na ovaj način, to se pretvara u iscrpljujuću i besmislenu borbu koja će pokazati ko je od vas više slomljen tokom godina zajedničkog života.

Ako zamerate partneru zbog njegovih grešaka iz prošlosti kako biste istakli sopstvenu pravednost, pre ili kasnije ćete doći u ćorsokak. Osim toga, periodičnim prisećanjem na greške iz prošlosti, manipulišete partnerom i činite ga krivim.

Kada izaberete nekoga sa kim želite da izgradite vezu, vi ga a priori prihvatate sa svim teretom grešaka. Ako niste u stanju da se pomirite sa njegovom prošlošću, onda veza neće funkcionisati. Stoga analizirajte sopstvene stavove o ovom pitanju i razmislite da li je vredno ući u takav odnos.

6. Odnosi izgrađeni na stalnim lažima

Poverenje je pravi temelj zdrave veze, a ako se desi da poverenje bude narušeno, potrebno je vreme da se ono obnovi.

Par
foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

7. Odnosi u kojima je malo praštanja i želje da se povrati poverenje.

Postoji pogrešno shvatanje da se poverenje ne može povratiti. Ovo poslednje se može vratiti pod uslovom da partneri pokažu spremnost da rade u ovom pravcu.

Ako osećate da se temelj vaše veze ruši, ovo je zapravo prilika da napravite neke promene i oslobodite se pogrešne dinamike odnosa. To znači da trenutno imate priliku da „formatirate“ međusobnu interakciju i ispravite ono što je moguće.

Proces izgradnje poverenja može biti bolan, ali sa željom da očuvaju vezu, oba partnera mogu da prebrode sve trnje ovog puta.

8. Odnosi u kojima preovladava pasivna agresija

Pasivno-agresivno ponašanje ima mnogo varijanti. Hajde da se fokusiramo na jednu od njih. Bez otvorenog izražavanja svojih osećanja, partner čini suptilne, dosadne gestove u vašem pravcu. Nejasno osećate da nešto nije u redu. Ovo stvara napetost i nervoznu atmosferu.

Prisustvo pasivne agresije je jasan simptom nezdrave veze. U njemu se navodi da niste u mogućnosti da komunicirate otvoreno. Nema potrebe da birate pasivno-agresivni model ponašanja ako možete jednostavno mirno da razgovarate o tome šta vas muči. U normalnoj vezi osećanja i težnje se otvoreno dele i, ako je potrebno, dolazi do određenog kompromisa.

9. Odnosi koji uključuju emocionalne ucene

Šta je emocionalna ucena? Ovo je psihološka manipulacija kada neko koristi emocionalni pritisak da postigne ono što želi. Kao rezultat toga, vi (kao oštećeni), nesvesno, menjate sopstveno ponašanje pod uticajem takve ucene.

Normalno je da ponekad osećate ljutnju na osobu do koje vam je stalo. Niko od nas nije savršen (o tome je bilo reči gore). Partneri koji mogu da komuniciraju i prihvate kritike jedni drugih, a da ne reaguju negativno, imaju priliku da izgrade jaku, dugotrajnu vezu.

10. Odnosi koji blede u drugi plan

Ne posvećujući dovoljno pažnje vašoj vezi, pravite grešku koja može pogoršati situaciju. Obično takvu grešku vidimo tek kada se sve sruši.

Odnosi su kao neka vrsta stvorenja, zahtevaju pažnju da bi nastavili da cvetaju. Naravno, možete pustiti da sve ide svojim tokom. Ali odnosi mogu uvenuti kao biljka o kojoj se ne brine pravilno. Nađite vremena da svoje slobodno vreme provedete isključivo sa onima koje volite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs