Obavezno pročitajte!

Pokazatelj celokupnog zdravlja: 5 upozorenja koje nam jezik šalje!

Kada razmišljate o snažnim mišićima tela, sigurno prvo pomislite na mišiće nogu ili na bicepse. Jer, ko misli o svom jeziku? Verojatno niko! Ipak, jezik je jedan od najjačih mišića u ljudskom telu. Iako nije vrhunski snagator kad je u pitanju sila, njegova izdržljivost je neosporna!

Saveti stručnjaka
18:22h Autor:
Pokazatelj celokupnog zdravlja: 5 upozorenja koje nam jezik šalje!
Foto: Shutterstock

Naš jezik je neprestano u funkciji i neprekidno radi. Dok gutamo, jedemo, govorimo… Jeste li ikada primetili da vam je jezik umoran? Pretpostavljamo da verovatno niste. Jezik je neverovatan mišić koji radi prekovremeno, obavljajući osnovne mehaničke funkcije koje nam omogućuju preživljavanje.

Kako jezik brine o zdravlju?

Jezik nije ograničen samo na mehaniku i degustaciju. On je, zapravo, veliki pokazatelj celokupnog zdravlja i stanja probave.

Ako nešto nije u redu na putu probavnog sistema, odnosno probavnom traktu, znakovi toga mogu biti na jeziku. To je zato što je jezik tesno povezan s probavnim organima. Kroz proces ukusa, otkriva i razlikuje različite vrste prehrambenih molekula, a zatim signalizira odgovarajućim probavnim enzimima i sekretima da ih razbije.

Ovo znanje nije nužno novo. Lekari već vekovima posmatraju jezik kao pokazatelj zdravlja, od antičke Grčke do indijskih ajurvedskih praksi i kineske medicine.

Prilikom posmatranja jezika i njegovih pokazatelja zdravstvenog stanja, drevni su lekari uzimali u obzir sledeće aspekte:

Telo jezika: kako izgleda?

Smatra se da telo jezika pokazuje sveukupno stanje organa i primarnih tkiva. Ono takođe označava zdravlje krvi. Pritom je važna njegova boja i tekstura. Različite boje i teksture na telu jezika ukazivaće na različite bolesti, od prehlade do anemije. Lezije i čirevi obično otkrivaju prisutnost bakterija, virusa ili oslabljenog imunološkog sistema. Uopšte, promene uočene na telu jezika upućuju na dublje razloge i hronične poremećaje.

Omotač jezika: kako izgleda?

Pojava sloja na jeziku ukazuje što se događa u probavnom sistemu. On može upozoriti na neravnotežu u crevima, metaboličke abnormalnosti i prisutnost toksina. I ovde su različite boje i teksture pokazatelji promena. Budući da je izgled tela jezika povezan s dugotrajnim zdravljem, omotač jezika pokazatelj je različitih problema u telu koja se upravo odvijaju.

Šta nam jezik pokušava reći?

Pogledajmo kako ova drevna praksa, koju sada potvrđuje moderna medicinska nauka, može edukovati o onome što se događa unutar našeg telesnog sistema.

Uzmite ogledalo. Ispružite jezik i potražite ove znakove upozorenja:

1. Gusti sloj na površini jezika

Primetite li da je omotač jezika izuzetno gust u teksturi, to upućuje samo na jedno mesto: CREVA. Empirijska nauka o zdravlju creva relativno je nova, ali svi se slažu da imunološki sistem i opšte stanje organizma uglavnom proizlaze iz creva.

Gusta pljuvačka jezika ukazuje na nezdrava creva, što znači da su štetne bakterije tamo dolje nadmašile korisne bakterije. Ova neravnoteža može uzrokovati probavne probleme, poremećaje na koži, pa čak i psihološke probleme, poput depresije. Pobrinite se za redovno dnevno uzimanje učinkovitog probiotika i izbegavajte obrađenu hranu, jednog od najznačajnijih zakletvih neprijatelja dobrih bakterija.

2. Debeli beli ili žuti premaz jezika

Kada govorimo o probioticima i crevima, razgovarajmo i o određenom problemu creva pod nazivom Kandida. Kandida je specifična vrsta bakterije, a znak sigurne prisutnosti je gusti beli ili žuti sloj na površini jezika. Milioni ljudi su pogođeni Kandidom, a najveći ih je broj toga nesvestan. Ponekad mogu da prođu godine pre nego što osoba uoči promene uzrokovane Kandidom.

Kod mnogih se događa i pogrešna dijagnoza, uprkos brojnim pokazateljima i promenama koje upućuju baš na Kandidu. Kandida je u biti, infekcija rasprostranjena širom tela, koja može da rezultira simptomima sličnim gripu i naravno, nizom probavnih problema. Primetite li bilo koji od ovih znakova upozorenja, nemojte da se uplašite. Kandida može da se leči dijetom i stabilnim probiotskim režimom.

3. Pukotine na telu jezika

Uočite li male linije grešaka na telu jezika, telo pokušava da vam kaže da malo “ohladite”. Pukotine na jeziku obično su znak trajnog naprezanja i napetosti. Većina pukotina nalazi se oko središnje linije jezika. U ajurvedskoj medicini ta središnja linija predstavlja kičmenu kolonu, drugo mesto gde se zadržava stres.

Sve dok održavate dobru oralnu higijenu, pukotine jezika su uglavnom bezopasne i ne bi trebale uzrokovati nikakve probleme. Dakle, ako ste pretjerano napeti i uočite ove signale, vreme je da se rešite nagomilanog stresa.

4. Crni dlakavi jezik

Znamo šta mislite… Dlakav jezik! Da li je to zaista moguće !? DA. Zvuči brutalno, ali je tako. I ovo je stvarni klinički naziv i znači upravo to što mu i naziv kaže. Znači rast bakterija u ustima, na samom vrhu i spojevima jezičnih papila.

To su minijaturne izbočine na jeziku koji imaju i zdrave osobe. U slučaju crnog dlakavog jezika, papilomi rastu abnormalno dugo i dobivaju izgled kose, najčešće crne boje, ali ponekad može poprimiti žuti ili zeleni ton.

Pušenje, prekomerno konzumiranje kafe, loše zdravlje creva i hronična dehidracija… Sve su to činioci rizika za razvoj crnog dlakavog jezika. Ako ste pušač i uočite ovu promenu, ne treba da vam posebno govorimo kako je vreme za prekid s ovom nezdravom navikom.

Ili ste možda preterano zavisni od kofeina?

Bez obzira na uzrok, ovo je stanje kojem ćete poželjeti reći zbogom i to brzo.

5. Svetli crveni jezik

Ako je jezik boje zrele jagode, verojatno je nešto loše. Možda je upaljen i moguće je da je zaražen. Trebali biste da se posavetujete sa lekarom. ODMAH!

Ipak, najčešći razlog ovoj pojavi je nedostatak vitamina, posebno B12, niacina ili folna kiselina. Sada kada znate zašto je jezik jarko crven, svakako započnite da uzimate dokazano organsku hranu i dodatke ishrani (suplemente) koji vam nedostaju i vaš će se jezik u kratkom vremenu vratiti na normalu.

Zdrav jezik

Prema holističkoj zdravstvenoj tradiciji, zdrav jezik sugeriše zdravo telo i um. Zdrava boja jezika je ružičasto-crvena s beličastim čistim omotačem. Kad proveravate jezik u ogledalu, setite se tri od pet gore navedenih znakova upozorenja na probleme sa zdravljem creva.

A kako biste održali zdravlje creva, svakako:

~ uzimajte pravu vrstu dnevnog probiotika

~ izbegavajte prerađenu hranu i rafinisani šećer

~ pomažite probavnom traktu s probavnim enzimima i fermentiranom hranom

~ uzimajte antibiotike samo kada je to apsolutno neophodno

Ako je crevima potrebna pomoć da bi se ponovo pokrenula, vaš jezik to neće sakriti od vas. Zato otvori usta i reci: “Ahhh.” Proverite već danas ovaj svoj, vrlo pouzdan, drevni zdravstveni indikator.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs