Obavezno pročitajte!

Postoji 5 razloga zašto nam se grče prsti na nogama: Rešite se bola jednom za svagda!

Možeš ih prepoznati po čudnom osećaju trzanja ili nekontroliranom izvijanju prstiju, a većinom su neugodni grčevi u prstima rešivi prirodnim putem ili malim promenama životnog stila. Donosimo vam razloge i načine lečenja tih grčeva.

Saveti stručnjaka
Autor:
Postoji 5 razloga zašto nam se grče prsti na nogama: Rešite se bola jednom za svagda!
Foto: Shutterstock

"Uglavnom su znak da preterujete s određenim aktivnostima", kaže Čarls Kim, specijalista mišićno-koštane rehabilitacije na njujorškoj "Langone's Rusk Rehabilitation". "Ali, ako osećaš da ti se grčevi pogoršavaju i ne popuštaju, trebalo bi svakako popričati sa lekarom", dodaje.

Učestalo grčenje stopala moglo bi da signalizira skriveno zdravstveno stanje koje uključuje probleme s cirkulacijom ili centralnim nervnim sistemom pa posetite svog lekara ako grčevi počnu svakodnevno da vam smetaju.

Uzroci

Grčevi u nožnim prstima imaju više uzroka, ali preterano korišćenje, dehidracija i manjak minerala (pogotovo kaljuma, kalcijuma i magnezijuma) najčešći su krivci, prema Kim. Kada vežbate, telo izbacuje minerale kroz znoj koji su potrebni tvoji mišićima, a taj gubitak uzrokuje mišićne kontrakcije koje nazivamo grčevi.

"Ako ste dugo trčali i ili preterali sa vežbanjem, grčevi u nožnim prstima su tvoji mišići koji vma govore da smanjite tempo jer ne mogu više da podnesu toliko opterećenje", objašnjava Kim. Starost je takođe jedan od elemenata koji pogoduje grčevima - često počnu da se pojavljuju nakon pedesete kada kosti gube kalcijum, a mišići elastičnost. Mogu se javiti i zbog smanjenog protoka krvi od uske obuće.

Lečenje

Nažalost, ne postoji način kako magično izlečiti grčeve u prstima. A istraživanja su pokazala da dodaci u ishrani poput magnezijuma ne pomažu značajno. Na svu sreću, možete smanjiti grčeve u prstima, u slučaju da oni nisu simptomi neke druge, skrivene bolesti.

Postoje 4 načina:

Udobne cipele: veoma je bitno pronaći odgovarajuću obuću koja paše jedinstvenim mehanizmima tvoga tela, kaže dr Filis Rigli. Cipele ne smeju da budu ni previše uske ni previše opuštene oko stopala, a trebalo bi i da se "prebacite" na ravne cipele ako hodate često u visokim potpeticama.

Hidratacija: ovo je esencijalan korak u prevenciji grčeva, kaže Kim. Preporučuje vraćanje elektrolita nazad u organizam nakon treninga s nekim izotonikom kao i unos hrane s visokim udelom kalijuma i kalcijuma.

Umereno vežbanje: ako vežbate li previše, malo smanjite - možda ste preopteretili mišiće s nepotrebnim stresom, a ako ne vežbate dovoljno, pokrenite se! Sedilački način života potstiče atrofiranje mišića i smanjuje cirkulaciju.

Redovno istezanje: Ragli preporučuje istezanje bez opterećenja poput pomeranja prstiju, širenja i istezanja stopala napred - nazad. Krucijalno je da, kako starimo, nežno vežbamo i pomeramo stopala kako bi održali njihovu fleksibilnost i pokretljivost. Kaže da će dodatno pomoći masaža i tople kupke za stopala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs