Obavezno pročitajte!

Nealkoholna masna jetra: Uzroci bolesti, lečenje i prevencija!

Iako se bolesti jetre najčešće vežu uz preteranu konzumaciju alkohola, bolest nealkoholne masne jetre česta je hronična bolest jetre zapadne civilizacije koja počinje nakupljanjem masti u jetri. Uzrok je čak 75 posto hroničnih bolesti jetre, a posebno zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok hronične bolesti jetre kod dece.

Saveti stručnjaka
Autor:
Nealkoholna masna jetra: Uzroci bolesti, lečenje i prevencija!
Foto: Shutterstock

Dva tipa nealkoholne masne jetre

Bolest se deli u dve grupe: nealkoholnu masnu jetru (nonalcoholic fatty liver, NAFL) i nealkoholni steatohepatitis (nonalcoholic steatohepatitis NASH) kojeg karakterizuje upala i agresivniji je oblik bolesti. "O ozbiljnosti ove bolesti dovoljno govori činjenica da tokom 10 godina oko 20 posto bolesnika s NASH-om razvije cirozu jetre, a 10 posto ih umre. Registri transplantacije jetre pokazuju da je NAFLD indikacija za transplantaciju u 10 posto transplantiranih bolesnika", objašnjava prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog.

Javlja se u 40. i 50. godinama života

Bolest nealkoholne masne jetre uzrok je čak 75 posto hroničnih bolesti jetre, posebno zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok hronične bolesti jetre kod dece. Ako se ne leči, prvenstveno promenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može da prouzrokuje ozbiljno oštećenje jetre ali i da pogorša ostale oblike hroničnog oboljenja jetre.

Razlika alkoholne i nealkoholne masne jetre

Većina bolesnika s bolešću nealkoholne masne jetre nema simptoma. Međutim, u izraženijim oblicima bolesti mogu se osetiti simptomi poput umora, slabosti i malaksalosti, osećaja tupe boli pod desnim rebrenim lukom.

"Alkoholna bolest jetre, njena težina i razvoj, zavise od unosa alkohola (količina i trajanje). Bolest se zaustavlja prestajanjem unosa alkohola, tako da alkoholna ciroza u slučaju apstinencije ima bolju prognozu u odnosu na ciroze zbog drugih uzročnika. Nealkoholna masna jetra je opasna jer je bez simptoma pre razvoja uznapredovale bolesti (pojave ciroze). Njeno lečenje je kompleksno i ne dovodi do brzih rezultata", govori Vucelić i kaže da specifičnih lekova nema i da pre svega, treba uvesti promene u načinu ishrane i fizičke aktivnosti ali i delovati na rizične faktore za razvoj bolesti. "Kod bolesti nealkoholne masne jetre potrebno je postupno regulsati telesnu težinu jer nagli gubitak težine može pogoršati bolest. Bitna je i redovna fizička aktivnost, trebalo bi, po mogućnosti, svaki dan brzo hodati barem pola sata. Nužne su i intervencije u ishrani. Uz uobičajene prehrambene mere koje se prepisuju, maslinovo ulje, kafa i omega-3 masne kiseline pokazali su se kao korisni dodaci ishrani za očuvanje zdravlja jetre", savetuje lekar. Zaslađena pića imaju isti učinak kao i alkohol

"Unos zaslađenih pića povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre iz razloga što se masnoća akumulira u jetri zbog učinka fruktoze iz takvih napitaka koja podstiče stvaranje masnoće. Dodatno, akumulaciju masti u jetri povećava i unos aspartama i karamel boje koja gazirana pića sadrže, a povezuju se s povećanjem insulinske rezistencije i upale u organizmu", objašnjava Mirja Jošić, nutricionistkinja i kaže da dva tipa ishrane igraju važnu ulogu u dijetoterapijskom pristupu, a radi se o Mediteranskoj ishrani i DASH dijeti. Između ostalog nekoliko namirnica može imati poseban povoljan učinak na zdravlje jetre kod oboljelih od NAFLD- a, a radi se o ribi, orašastim plodovima, kafi, mahunarkama i probiotičkom jogurtu...pušači završavaju svoju priču mnogo ranije nego što bi trebali.

Dijagnoza nealkoholne masne jetre

"Povećana jetra javlja se u 20 posto bolesnika kod uznapredovale bolesti. Laboratorijski se nalaze povišene aminotransferaze, gde je ALT viši od AST za razliku od alkoholne bolesti jetre gde je taj odnos obrnut. Važno je prepoznati činjenicu da stupanj povišenja enzima nije nužno povezan s težinom jetrenog oštećenja. Ostale dijagnostičke metode su ultrazvuk jetre, kompjuterizovana tomografija (CT),magnetska rezonanca (MRI) kao i biopsija jetre", objašnjava prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog. Kada je nužna transplantacija?

Bolest može dovesti do razvoja ciroze jetre sa svim komplikacijama ciroze jetre i do razvoja hepatocelularnog karcinoma. Zato se kod teških i uznapredovalih oblika bolesti sve češće mora koristiti transplantacija jetre kao metoda spasa. Bolest se najčešće javlja u dobi od 40-50 godina i čini se da je podjednako prisutna kod oba pola.

Top namirnice protiv masne jetre

Sitna plava riba ali i druge ribe bogata omega – 3 masnim kiselinama mogu biti od koristi jer se u nekim studijama pokazalo da omega – 3 masne kiseline mogu sniziti povišene vrednosti jetrenih enzima, poboljšati regulaciju glukoze, smanjiti trigliceride.

Kafa - velika studija u kojoj je učestvovalo više od milion ispitanika pokazala je kako 2 šaljice kafe na dan mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 12 posto. Preliminarni rezultati nekoliko studija su obećavajući i govore kako kafa ima blagotvoran uticaj na smanjenje jetrenih enzima i nivo upale. Probiotički jogurti - posebmo oni koji sadrže kulture Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis mogu biti od koristi za zdravlje jetre što pokazuju neka istraživanja u kojima je unos 300 g probiotičkog jogurta tokom 8 nedelja poboljšao nalaz jetrenih enzima i holesterola.

Orašasti plodovi - kao odličan prirodni izvor vitamina E i drugih korisnih nutrijenata poželjni su u ishrani obolelih od nealkoholne masne bolesti jetre. Preporučuje se svakodnevna konzumacija badema, oraha i lešnika. Ne preterujte s količinom zbog kalorija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs