Obavezno pročitajte!

Lični kuvar namoćnije žene na svetu otkrio: Jednostavna pravila ishrane kraljice Elizabete!

Bistra i jaka kao i uvek, kraljica Elizabeta krije svoje zdrave rituale u ishrani koje verno prati ceo život, saznaje Prevention. Kako doživeti zdrave devedesete otkrivamo tvam u 6 zdravih navika engleske kraljice

Fitnes & Nutricija
Autor:
Lični kuvar namoćnije žene na svetu otkrio: Jednostavna pravila ishrane kraljice Elizabete!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

Kontroliše svoje porcije

Umesto tri, kraljica jede četiri manja obroka dnevno. Ako ste ikada pokušali da smršate, znate i sami koliko je bitno kontrolisanje obroka i njihov pravilan raspored. Jedno istraživanje Univerziteta u Kembridžu pokazaloje da manja pakovanja i porcije hrane mogu da pomognu u smanjenju unosa hrane za nekih 25%, a prema izveštaju Instituta MekKinsi Global, smanjivanje porcija je najefektivniji način borbe protiv gojaznosti.

Uživaj u svojoj najdražoj hrani, ne i u svakoj

Bivši šef kraljevske porodice Daren Mekgrejdi otkriva da kraljica pojede i celi čokoladni kolač: "Uzimaće krišku po krišku sve dok ne ostane samo jedan mali komadić, ali će i njega zatražiti jer želi da pojede celi kolač". Što se tiče bilo kojeg drugog kolača, osoblje može da ga dovrši. Istraživanja su pokazala da ume da počasti samu sebe i da je to deo zdrave, dugoročne dijete.

Najbolje je počastiti se ujutru

Jedno istraživanje u Izraelu je otkrilo da su osobe koje su počinjale dan s čokoladom, keksom ili sladoledom lakše kontrolisale svoje žudnje za slatkim na duže vreme. "Žudnja se pojačava kod dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata pa ih je najbolje uključiti u ishranu na zdrav način", kaže Danijela Jakubovic sa Jedinice za dijabetes na Volfson Medikal univerzietu u Tel Avivu.

Uvek bira crnu čokoladu

Kraljica Elizabeta voli da joj čokolada ima preko 60% udela kakaa. "Mora da bude crna, što crnja to bolja", potvrđuje Mekgrejdi. "Nije volela mlečnu ili belu čokoladu", nastavlja. To i je najbolji izbor jer je crna čokolada puna flavonoida, koji pomažu u zaštiti od srčanih oboljenja i srčanog udara.

Jede se sezonsko

Kraljica uvek poseže za jagodama tokom leta, ali ne želi ni da ih pogleda u toku zime. "Jede apsolutno sezonski", kaže Mekgrejdi. Velike su prednosti konzumacije sezonskih namirnica. One koje nisu aktuelne uglavnom putuju hiljadama kilometara pre nego što dođu do polica u prodavnicama, što može da ugrozi njihovu nutritivnu vrednost.

Vitamin C je tu najmanje stabilan - jedno istraživanje iz Bangladeša pokazalo je da paradajz izgubi više of pola vitamina C za samo 8 dana.

Što više ribe na jelovniku

Često jede sendviče s dimljenim lososom uz popodnevni čaj i grilovanzu ribu za ručak ili večeru. Ova navika je sjajna ako želite da održite mozak u top formi - trebaju mu omega-3 masne kiseline kako bi radio "punom parom".

Pij čaj

Kraljičin najdraži, "Earl Grey", može smanjiti holesterol zahvaljujući flavonoidima u bergamontu.

Samo udisanje mirisa ovog ulja, pokazalo je jedno istraživanje, može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. A do sada je dokazano da crni čaj pomaže i u smanjenju rizika od karcinoma jajnika kao i mršavljenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs