pogledajte

U kraljevskoj porodici niko ne radi, a svi se kupaju u parama: Ovo su njihovi izvori prihoda!

Čini nam se da poznajemo britansku kraljevsku porodicu zbog njihovog javnog načina života, ali kada malo bolje razmislimo, koliko zaista znamo o načinu života najpoznatije porodice u Engleskoj?

Vip priča
Autor:
U kraljevskoj porodici niko ne radi, a svi se kupaju u parama: Ovo su njihovi izvori prihoda!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

Znamo da je princ Vilijam zaposlen u Kraljevskom vazduhoplovstvu, ali većina nas ne zna odakle zapravo dolazi porodični novac i bogatstvo. Veći deo novca u kraljevskoj porodici se nasleđuje, ali kako bi zadržala svoj status, kraljevska porodica ima tri glavna izvora prihoda.

Zaklela se još kao devojka: Dirljiv razlog zbog kog kraljica Elizabeta nosi drečava odela! (FOTO)

foto: Shutterstock

Privatni prihod

Fokusiraćemo se na to kako kraljica Elizabeta zarađuje novac, jer je tehnički ista formula i za njene potomke i naslednike. Kraljica prihoduje neobelodanjenu količinu novca svake godine od "nasleđenih privatnih imanja", kao što su zamak Balmoral i druga imanja koja su njeno lično vlasništvo. Prema sajtu kraljevske porodice, njeno nasleđe od oca, kralja Džordža VI, sadrži vredna umetnička dela i kolekciju markica. Prošle godine, njen privatni prihod je procenjen na 340 miliona funti. Kraljica plaća poreze na sve prihode koje dobija od ličnih investicija, ali ostaje tajna šta ona tačno plaća. Ova imanja - ako ne odluči da ih proda - naslediće njeni potomci jednog dana.

Kraljica Elizabeta prekinula tradiciju: Evo šta je uradila na svoj 92. rođendan! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Vojvodstvo Lankaster

Drugi izvor prihoda koji plaća kraljičine javne nastupe i obilazak zemlje jeste vojvodstvo Lankaster. Jednostavno rečeno, vojvodstvo jeste "portfelj zemljišta i drugih dobara koja su u vlasništvu kraljevske porodice stotinama godina". Ta imovina ima oko 18 433 hektara. Ova dobra su inkasirala oko 17.8 miliona funti u kraljičinu kasu u periodu od 2015-2016. godine, a postoje od 1399. godine. Glavna svrha ovog vojvodstva jeste da obezbedi nezavisan izvor prihoda koji se uglavnom koriste za plaćanje službenih troškova koje ne zadovoljava kraljevska apanaža (najčešće pokriva troškove ostalih članova kraljevske porodice). Princ Čarls, koji je sledeći u redu za presto, uravlja svojom imovinom - vojvodstvom Kornvol, koje je izvor prihoda za kraljevsku porodicu od 1337. godine. Ovo imanje pokriva sve njegove lične i većinu zvaničnih troškova njegove porodice, uključujući i princa Vilijama i Harija. Kada Čarls nasledi tron,princ Vilijam će naslediti vojvodstvo Kornvol, a nakon njega njegovi muški naslednici.

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Brojni životni udarci i izazovi ništa nisu mogli najdugovečnijoj vladarki! (FOTO)

foto: Profimedia

Kraljevska apanaža

Poslednji izvor prihoda, ali ne i najmanje važan, jeste kraljevska apanaža koju kraljici isplaćuje državni trezor, a koja se finansira novcem poreskih obveznika. Apanaža čini većinu prihoda kraljevske porodice, a koristi se za obavljanje kraljevskih dužnosti, plaćanje putovanja, plaćanje osoblja i održavanje Bakingemske palate. Kraljevsku apanažu je ustanovio kralj Džordž 1760. godine, a ona je zapravo sporazum između parlamenta i kraljevske porodice kojim kraljevska porodica predaje sav prihod od kraljevske imovine vladi, za zamenu za procenat profita svake godine.

Pitate se šta je kraljevska imovina?

To je samostalno poslovanje sa komercijalnom imovinom i jedan od najvećih portfelja nekretnina u Velikoj Britaniji. U suštini, to je sve što monarhija poseduje, a na šta stanovnici Velike Britanije plaćaju porez, zahvaljujući vladi. Kako funkcioniše kraljevska apanaža: Kruna (u ovom slučaju kraljica) je vlasnik kraljevske imovine. Ta imovina donosi novac koji se isplaćuje trezoru koji računa 15% od tog prihoda. Ta količina se se onda isplaćuje kraljici u vidu kraljevske apanaže i koristi se za troškove kraljevske porodice.

Iako kraljevski život zvuči divno, način na koji zarađuju je ipak malo komplikovaniji nego što smo očekivali. Na kraju dana, novac je novac, a britanska kraljevska porodica ga ima u izobilju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs