Životna priča

Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Brojni životni udarci i izazovi ništa nisu mogli najdugovečnijoj vladarki! (FOTO)

Nakon mnogobrojnih uspona i padova, britanska kraljica danas je u Velikoj Britaniji popularnija nego ikada

Vip priča
15:48h Autor:
Kraljica Elizabeta napunila 92 godine: Brojni životni udarci i izazovi ništa nisu mogli najdugovečnijoj vladarki! (FOTO)
Foto: Reuters / Pool

Na današnji dan, 21. aprila 1926. godine, u Mejferu je rođena najdugovečnija britanska vladarka - kraljica Elizabeta, koja ima nekoliko razloga za slavlje - osim što slavi 92. rođendan, uskoro će oženiti još jednog unuka i trenutno je popularnija nego ikada u Velikoj Britaniji.

foto: AP / Kirsty Wigglesworth

Prema anketi YouGov-a, pozitivno mišljenje o njoj ima čak 76 odsto Britanaca, a s imetkom, koji se procenjuje na 360 miliona funti, nalazi se na 329. mestu najbogatijih ljudi u zemlji.

Tokom godina svoje vladavine, kraljica Elizabeta se nosila s brojnim udarcima i izazovima, ali uprkos svemu, uvek je, kako ju je opisala Helen Miren koja ju je glumila na filmu, zadržala "svoje dostojanstvo, osećaj dužnosti i frizuru".

Uzrujana kraljica Elizabeta ovo nije mogla da prećuti: Isprozivala Donalda Trampa i Baraka Obamu! (VIDEO)

foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta školovala se zajedno s mlađom sestrom Margaret u palati. Naslednico prestola postala je 1936. godine, kada joj je otac, kralj Džordž VI, preuzeo tron. Zato je od najranijih dana, kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, učila ustavnu istoriju, umetnost, muziku i jahanje.

Svoj prvi javni nastup imala je sa samo 14 godina, u oktobru 1940. godine, a većinu Drugog svetskog rata, koji joj je obeležio formativne godine, provela je u dvorcu Vindzor, umesto u Bakinemskoj palati. 1947. godine udala se za poručnika Filipa Mauntbatena, oficira s danskim, grčkim i nemačkim kraljevskim pedigreom, a raskošno venčanje, održano u Vestminsterskoj opatiji, bilo je simbol početka britanskog posleratnog oporavka.

Da li će Kejt Midlton ikada postati kraljica: O tome odlučuje ovaj član slavne monarhije! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je tada već rodila princa Čarlsa i princezu Anu, sa samo 25 godina postala je kraljica, a nakon toga rodila je još dvoje dece, prinčeve Endrjua i Edvarda.

foto: Profimedia

Za britansku kraljevsku porodicu, pa tako i samu kraljicu, poslednja decenija 20. veka bila je najteža - dvorac Vindzor zamalo je izgoreo, turbulentni brak princa Čarlasa i princeze Dajane se raspao, a ona je potom i poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Zbog prvobitnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, ali i monarhija generalno, bile su u to doba najnepopularnije.

Mala Dajanina pobeda nad kraljevskom porodicom: Batler otkrio sa čime je princeza sahranjena! (FOTO)

foto: Profimedia

Elizabeta je priznala da joj je u najtežim trenucima pomogla vera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvek bila uverena u staro načelo - "umerenost u svemu".

Prošle godine je kraljica sa suprugom, 96-godišnjim princom Filipom, proslavila 70. godišnjicu braka, a poslednjih meseci je, pogotovo nakon njegovog penzionisanja, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događaja morala da odrađuje sama.

Kraljica Elizabeta i princ Filip svojom odlukom razočarali Britance: Ovo od njih nisu očekivali!

foto: Profimedia

"Kada sam bila devojčica, "platinasto" kao oznaka za godišnjice uopšte nije postojalo. Niko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati", našalila se kraljica nedavno, a najbolje ju je opisala upravo glumica Helen Miren, koja je glumeći nju 2007. godine osvojila i Oskara:

"Njene noge su čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica u ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje."

Najveći problemi kraljice Elizabete: Zlatna kočija je neudobna, kruna je užasno teška! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs