Ne kriju nezadovoljstvo

Kraljica Elizabeta i princ Filip svojom odlukom razočarali Britance: Ovo od njih nisu očekivali!

Iako je širom Londona i ostalih gradova organizovan niz neformalnih proslava, platinasta godišnjica braka zvanično nije proslavljena u javnosti

Celebrities
15:22h Autor:
Kraljica Elizabeta i princ Filip svojom odlukom razočarali Britance: Ovo od njih nisu očekivali!
Foto: AP / Neil Happ

Britanska kraljica Elizabeta i princ Filip obeležili su 70 godina braka. Iako je širom Londona i ostalih gradova organizovan niz neformalnih proslava i iako je kraljevska kovnica novca izdala komemorativne marke i novčiće, platinasta godišnjica braka zvanično nije proslavljena u javnosti.

"Kraljevski par nije hteo da pravi spektakl, reč je o privatnoj proslavi. Sve je proslavljeno večerom u porodičnom krugu", kaže Diki Arbiter, koja je bila sekretar za odnose s javnošću britanske kraljice. Britanci su pomalo razočarani što proslava sedamdesete godišnjice braka nije organizovana pompeznije.

Evo gde kraljica Elizabeta živi: Zavirite u raskoš Bakingemske palate! (VIDEO)

foto: Profimedia

Njihovo venčanje 1947. godine, neposredno nakon Drugog svetskog rata, nikako nije bilo jednostavno organizovati. Britanija je bila razrušena, oporavljala se od iscrpljujućih sukoba, a nestašica i beda bile su na svakom koraku.

Podanici buduće kraljice, tada još princeze, iz celog Komonvelta su slali priloge za proslavu: s Novog Zelanda stigao je puter, s Jamajke rum, australijske skautkinje odvajale su novac od svog džeparca da bi se kupili i princezi poslali šećer, začini i sušeno voće za mladenačku tortu na četiri sprata.

Najveći blamovi princa Filipa: Kraljica Elizabeta je godinama crvenela zbog njih!

foto: Profimedia

Par se sreo kada je Elizabeta imala samo 13 godina. Filip je u to vreme bio princ Grčke i Danske, a britansku princezu je zaprosio tek 1946. nakon povratka iz rata u kom je učestvovao kao pripadnik Britanske ratne mornarice.

Kralj Džordž dao je svoju saglasnost za venčanje pod uslovom da se veridba objavi tek kada Elizabeta napuni 21 godinu, ali i pod uslovom da se Filip odrekne svog grčkog državljanstva i grčkih i danskih kraljevskih titula.

Mislite da je britanskoj kraljevskoj porodici lako? Ove obaveze moraju da ispune svakodnevno! (FOTO)

foto: Profimedia

Od tog trenutka morao je da koristi i prezime britanskog dela porodice Mauntbaten i morao je i da promeni veru budući da je do tada bio član Grčke pravoslavne crkve. Kraljevski par venčao se u Vestminsterskoj opatiji, u prisutnosti nekoliko hiljada zvanica koji su došli iz cele Evrope.

Među njima nisu bile tri od četiri Filipove sestre koje su bile udate za nemačke plemiće povezane s nacistima. Stotine hiljada ljudi na ulicama Londona pratile su procesiju, a procenjuje se da je 200 miliona slušalaca pratilo venčanje slušajući radijski program Bi-Bi-Sija.

Isplivao najveći skandal kraljevske porodice: Kraljica ovo neće oprostiti princu Čarlsu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs