bez dlake na jeziku

Novinar isprozivao kraljevsku porodicu: Pažljivo slušajte pevanje dok Megan bude hodala ka oltaru, evo šta ćete čuti! (FOTO)

Kralj Edvard VIII bio je primoran da abdicira 1936. samo nekoliko meseci nakon stupanja na tron, kako bi mogao da se oženi sa Volis Simpson. Vremena su se od tada drastično promenila, ali nisu svi to prihvatili tako lako

Vip priča
16:46h Autor:
Novinar isprozivao kraljevsku porodicu: Pažljivo slušajte pevanje dok Megan bude hodala ka oltaru, evo šta ćete čuti! (FOTO)
Foto: Profimedia

Megan Markl ulazi u britansku kraljevsku porodicu pod drastično drugačijim okolnostima od prošle Amerikanke koja joj se pridružila - Volis Simpson, od čijeg imena još uvek drhte u Bakingemskoj palati.

foto: Profimedia

Iako su obe bile razvedene, vremena su se toliko promenila da se Markl smatra osobom koja može da revitalizuje monarhiju u 21. veku, dok se za Simpson smatralo da može da je dokrajči. Kralj Edvard VIII bio je primoran da abdicira 1936. samo nekoliko meseci nakon stupanja na tron, kako bi mogao da se oženi za Simpson. Taj događaj je uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svetskog rata. A senka 1936. godine teško će moći da se ignoriše na dan venčanja Markl i princa Harija 19. maja. Ceremonija će se održati u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona, u istoj crkvi gde je 1986. održana sahrana Volis Simpson.

Fatalna žena zbog koje je kralj učinio nezamislivo: Skandal na britanskom dvoru! (FOTO)

foto: Profimedia

Vojvotkinja od Vindzora, što je postala udajom za Edvarda, sahranjena je pored svog supruga, 10 minuta peške od Rojal Bjurial Graunda izvan Frogmor Hausa gde će se ovog meseca održati venčanje.

"Pažljivo slušajte pevanje hora dok Megan Markl hoda prema oltaru", istakao je novinar Endrju Morton koji piše o kraljevskoj porodici, "jer će se čuti kako se obližnje sahranjeni kralj Edvard "prevrće u grobu". On je zbog ženidbe s razvedenom Amerikankom morao da abdicira, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana raširenih ruku", rekao je Morton koji je ove godine pisao biografije o Volis i Markl, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom mešovitog porekla iz Los Anđelesa.

Šta će sve Kejt Midlton raditi na venčanju princa Harija i Megan Markl: Važna uloga nedugo posle porođaja! (FOTO)

foto: Profimedia

"Porodica Volis Simpson bila je vlasnik robova", dok su potomci majke Megan Markl i sami bili robovi", naglasio je za AFP. Edvard i Volis "bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u poslednjih 80 godina", zaključio je.

Hladna dobrodošlica

Uticaj Volis na Edvarda zabrinjavala je kraljevsku porodicu. Ona je smatrana politički, verski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edvard oženio ne odričući se svoje titule, uprkos savetu britanskog premijera Stivena Boldvina koji je smatrao da i narod treba da odlučuje o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala da da ostavku i time bi nastala kriza.

foto: Profimedia

Ali Edvard je abdicirao, a par se venčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Te godine su posetili Adolfa Hitlera, što je izazvalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da je par naklonjen nacistima. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima. Edvardova abdikacija viđena je kao sebični i neodgovorni čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov naslednik i brat, kralj Džordž VI pokušao je da od monarhije stvori upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj smer je nastavila i njegova ćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markl će se dobro uklopiti u takav svet. Bila je zastupnik Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i globalni ambasador za humanitarnu agenciju World Vision Canada.

Kraljica seli Megan Markl i princa Harija iz palate: Glumica besna zbog odluke! (VIDEO)

foto: Profimedia

"Ona je mogla da bude diplomata, političarka, advokatica", smatra Morton.

"Megan je svakako spremna za kraljevsku porodicu. Dokazala se", dodao je. Era promena Markl i Volis su na dva kraja ere promena u dinastiji Vindzor i britanskom društvu koje je danas multirasno, manje vezano za anglikanski verski moral i u kojem četiri od deset brakova završe razvodom. Na prelazu veka se razvelo troje kraljičine najstarije dece. Harijev otac princ Čarls, naslednik trona, 2005. se venčao svojom drugom suprugom Kamilom. I ona se ranije razvela. Njihov građanski brak takođe je započeo u kapelici Svetog Đorđa.

Kamila Parker, glavni krivac za nove probleme u kraljevskoj porodici: Haos uoči Harijevog venčanja! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs