Osveta se najbolje servira hladna

Princ Hari se sveti za majčinu smrt: Šta nikako neće dozvoliti na svom venčanju! (FOTO)

Pred svoje venčanje 19. maja britanski princ Hari doneo je odluku koja je mnoge iznenadila

Vip priča
18:26h Autor:
Princ Hari se sveti za majčinu smrt: Šta nikako neće dozvoliti na svom venčanju! (FOTO)
Foto: Profimedia

"Momci preuzimaju kontrolu, trenje između nas medija i njih je rezultiralo situacijom kakvu imamo danas", rekao je Artur Edvards, fotograf britanskog časopisa The Sun koji je karijeru posvetio fotografisanju i praćenju kraljevske porodice.

Prirodno napeti odnosi između kraljice Elizabete i porodice Vindzor s jedne strane i ondašnjih medija s druge strane prerasli su u otvoreni rat, piše The New York Times, a rezultat toga je da na venčanju princa Harija i glumice Megan Markl gotovo uopšte neće biti medija. Jedan novinar će biti u crkvi, dok će još nekoliko fotografa imati pristup dvorištu dok traje venčanje za koje će građani kroz poreze "iskeširati" 4,8 miliona dolara. Edvards otkriva da je Hari postao toliko povučen da više okupljene novinare ni ne pozdravlja, što je do sada bilo pitanje bontona. Edvards je uveren da je odluka o nepozivanju novinara Harijeva odluka, jer je sigurno da mu kraljevska pres služba nije savetovala da tako nešto uradi.

Doneli konačnu odluku: Šta princ Hari i Megan Markl neće raditi do venčanja! (FOTO)

foto: Profimedia

"On i Megan su videli šta se pisalo u poslednje vreme i odlučili da je dosta", rekao je Edvards. Jasno je kao dan da razvedena američka glumica Markl čija je majka Afroamerikanka nije mlada koju su zamislili konzervativni obožavaoci monarhije. Dok su je neki relativno blagonaklono upoređivali s Grejs Keli, još jednom princezom iz "američkog uvoza", drugi britanski mediji su naglašavali da Markl nema "ni karijeru Keli, ni njen pedigre i harizmu".

Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem! (FOTO, VIDEO)

Intervjuisali su članove Markline porodice koji nisu pozvani na venčanje, rastezali probleme njenih roditelja, očeve dugove i pokušaje da smrša za venčanje ćerke i stalno iznova vrteli izjave njene polusestre Samante Markl koja kaže da je "Megan oduvek htela da bude princeza, sigurno je znala šta radi, a pada i na crvenokose muškarce, vrlo je proračunata".

Nakon sestre Megan Markl, princ Hari razbesneo i budućeg tasta: Nepromišljena izjava će ga skupo koštati! (FOTO)

foto: Reuters / Chris Jackson

Čak je i princ Hari rekao da će se "Megan napokon udati u porodicu koju nikada nije imala". Tabloidi i kraljevska porodica "stubovi" su konzervativne Britanije, piše The New York Times. Povezano je to i s tretmanom kojeg porodica doživljava već decenijama. Ako nije reč o venčanjima i rađanju dece, što su trenuci kada mediji nekritički obožavaju i uzdižu Vindzore, ostatak vremena je posvećen traženju mana i skandala, te javnim debatama o tome "trebaju li nam ti neradnici koji žive na grbači naroda i nikako ne doprinose".

"Mediji i porodica su oduvek u nekom zagrljaju koji vrlo brzo može postati fizički okršaj. Obe strane su svesne koliko zavise jedna od druge", kaže Stig Abel koji je radio u pres službi palate.

foto: AP / Toby Melville

Jaz se dodatno produbio s mlađim generacijama, prinčevima Harijem i Vilijamom. To svoje izvorište možda ima u načinu na koji je u medijima tretirana njihova majka, pokojna princeza Dajana, a posebno njena smrt. Ona je i poginula bežeći od novinara koji su je ganjali po pariskim ulicama.

"Prvo su je ganjali poput čopora gladnih pasa, a onda, umesto da pomognu, fotografisali su je kako umire na zadnjem sedištu automobila", rekao je u prošlogodišnjem intervjuu princ Hari koji je imao 12 godina kada mu je poginula majka.

Princeza Dajana dolazi na svadbu princa Harija: Jeziva ispovest medijuma! (FOTO)

foto: Profimedia

"Sećam se kako je pognute glave hodao iza kočije, a neko mu je dobacio "Bog te blagoslovio, Hari". Njemu se izraz lica nije promenio, nije sebi smeo to da dopusti. Tek kasnije, ispred majčine slike počeo je da jeca. Nisam ga fotografisao, nisam imao srca. Istinski mu želim samo sreću", kaže Artur Edvards koji je od strane kraljevske porodice doživeo mnoga lepa iznenađenja.

foto: Profimedia

"Dugo sarađujemo, princ Čarls mi je čak u jednom trenutku nešto i poklonio, a nazvali su i moju unuku za rođendan", kaže Edvards koji misli da se odnosi još neko vreme sigurno neće poboljšati.

"Danas, uz društvene mreže i sve češće pojavljivanje članova kraljevske porodice među građanstvom (sa njima se i žene, na kraju krajeva), članovi porodice imaju "tanju kožu" nego što je to imala Elizabeta kao mlada ili njeni prethodnici, ili se možda nama tako čini", rekao je za New York Times novinar koji je hteo da ostane anoniman.

Isplivao najveći skandal kraljevske porodice: Kraljica ovo neće oprostiti princu Čarlsu!

Daily Mail, omiljen medij starije, konzervativne populacije, otvoreno je Markl neprekidno prozivao zbog propalog braka, boje kože, vere i porekla. Čak ni Kejt Midlton, dok se još zabavljala s Vilijamom, nije bila pošteđena "seciranja". Rugali su joj se jer joj je majka bila stjuardesa, što koristi fraze koje su tako "srednja klasa" i što nema plemića među precima. Hari se zbog toga vrlo temperamentno obračunao s tabloidima rekavši "da su očigledni seksistički i rasistički podtonovi jasni i da se to neće tolerisati". Svoju osvetu je servirao hladno i proračunato, uskrativši tabloidima pristup na najvažniji dan u godini koji bi im zaradio i mnogo novca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs