Zmija u novčaniku

Kraljica Elizabeta škrtari za Božić: Svake godine njeni zaposleni dobijaju isti poklon! (FOTO)

Ove godine tradicionalni poklon naručila je iz obične prodavnice, umesto iz luksuznog Harodsa, kako je do sada radila

Vip priča
11:57h Autor:
Kraljica Elizabeta škrtari za Božić: Svake godine njeni zaposleni dobijaju isti poklon! (FOTO)
Foto: Profimedia

Znamo da je britanska kraljevska porodica vrlo tradicionalna, a neke njihove tradicije često su neshvatljive ili pak pomalo neobične. Jedna od njih je i darivanje božićnih poklona osoblju - ono nije stvar mašte ili raspoloženja, već strogog očekivanja koje se mora ispuniti.

Naime, kraljica Elizabeta svakom članu svog osoblja od 1.500 ljudi daje jedan te isti poklon - božićni puding! Ko kraljicu optuži za šktost, treba da zna da je isto to radio i njen otac, kralj Džordž VI, kao i njen deda, Džordž V, piše Daily Mail.

foto: Shutterstock

Puding koji deli u palati do sada je naručivala iz luksuzne robne kuće "Harods", ali izvori otkrivaju da se ove godine prebacila na onaj "običniji", iz jeftinog trgovinskog lanca "Tesko". Uz puding dobijaju i božićnu čestitku, a radnici s dužim stažom dobijaju i poklon bonove.

Tradicionalni božićni puding u Velikoj Britaniji je zapravo poslastica koji se sastoji od grožđica, pomorandžine kore, sušenog voća, tamnog piva, ruma, limuna, jaja, šećera, orašastih plodova i drugih namirnica, a kuva se satima. To omogućuje da se dobro konzervira, pa može da se jede i mesecima nakon Božića.

Jedna stvar bez koje kraljevska porodica nigde ne ide: Morbidno pravilo uvela kraljica Elizabeta!

Neka od bizarnih pravila i tradicije kojih se Vindzori drže:

- Kad kraljica stoji, svi stoje. To je protokol koji se apsolutno uvek i u svim prilikama mora poštovati.

- Niko ne sme da jede ako je kraljica uzela svoj poslednji zalogaj. To znači da za stolom svi moraju svojim brzinom da se ravnaju prema njoj, inače će ostati gladni. Na sreću, izvori otkrivaju da kraljica jede polako.

- Nema držanja za ruke je pravilo kojeg članovi kraljevske porodice moraju da se drže u javnosti, a često ta pravila pomažu da ostavljaju hladan utisak.

- Ne smeju da igraju Monopol - jedno je od najčudnijih pravila koja britanska kraljevska porodica ima.

- Komunikacija ima svoj red, pa tako na večernjim zabavama kraljica uvek započinje razgovor s osobom koja joj sedi zdesna. Tokom drugog sleda, prebacuje se na osobu koja joj se nalazi sleva.

- Dva naslednika ne smeju da putuju zajedno. Na primer, kad princ Džordž napuni 12 godina, on i Vilijam će morati da lete odvojeno. Razlog za to leži u činjenici da, u slučaju nesreće, oboje ne umru i zemlja ne ostane bez naslednika.

- Zabranjeno im je da jedu školjke - kao preventiva jer je to namirnica koja najčešće uzrokuje potencijalna trovanja.

- O jelovniku za doručak se ne pregovara - svako jutro kraljica pije engleski čaj i jede kukuruzne pahuljice.

Princ Vilijam otkrio šta kuva ženi i deci: Kejt Midlton se nije usrećila! (FOTO)

- Beli luk je zabranjena namirnica u Bakingemskoj palati, a nijedno jelo se ne sprema s tom namirnicom. Takođe, iako u ostalim prilikama smeju da se jedu, za večeru ne sme da se jede krompir, pirinač ili testenina, a to je stroga kraljičina odredba za dobrobit zdravlja porodice.

- Ako kraljica stavi torbicu na desnu ruku (obično je nosi na levoj), to je suptilni signal da je spremna da završi razgovor sa svojim osobljem. A kad stavi torbicu na sto, večera se službeno završila - odnosno svi treba da ustanu od stola u roku od 5 minuta.

- Kraljevskim psima svaki dan se priprema gurmanski obrok - oni ne jedu iz konzerve, niti suvu hranu.

Princ Džordž i princeza Šarlot ne odrastaju onako kako mislite: 5 zanimljivosti koje niste znali o njima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs