Odakle potiču čudna pravila

Neobične činjenice o kraljevskim bebama: Evo zašto su ministri morali da prisustvuju rođenjima!

Vilijam je rođen u privatnoj bolnici Lindo Wing of St Mary's u Padingtonu, 21. juna 1982. godine

Zanimljivosti 27.04.2018. - 22:42h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

Mali britanski princ, treće dete princa Vilijama (35) i njegove supruge Kejt (36), zove se Luis Artur Čarls, javili su iz Kensingtonske palate.

 

Kladioničari su nestrpljivo očekivali službenu objavu imena deteta koje je vojvotkinja rodila 23. aprila. Najpopularnija imena na kladioničarskim listama bila su Artur, Albert, Džejms, Filip i Henri, a ime Artur je zadnjih dana vodilo u trci.

 

Inače, rođenja kraljevskih beba i sve ono što sledi nakon toga uvek privlače veliku pažnju, a u nastavku pročitajte neke od zanimljivijih stvari o kraljevskim bebama i tradiciji koja se prenosi već vekovima.

 

Ministri u Vladi bili su prisutni kraljevskom rođenju kako bi bili sigurni da dete nije zamenjeno

 

Veruje se kako je takva praksa počela 1688. godine kada je više desetina funkcionera gledalo Mariju od Modene, ženu Džejmsa II, prilikom rođenja njihovog sina, kako bi se stalo na put glasinama kako Marija zapravo nije bila trudna, a dete prokrijumčareno u kolevku.

 

Tradicija se nastavila sve do 20. veka. Poslednje kralevsko rođenje kom su svedočili vladini ministri je ono nećake kraljice Elizabete II, princeze Aleksandre 1936. godine. Praksa je službeno prekinuta pred rođenje princa Čarlsa 1948. godine.

 

Šta znači ime trećeg deteta Kejt i Vilijama: Odakle Francuska u celoj priči? (FOTO)

foto: Profimedia

Kraljevski suprug ne mora da bude prisutan rođenju njegovog deteta

 

Iako kraljica Elizabeta II prilikom rođenja princa Čarlsa nije morala da gleda ministre pored sebe, nije videla ni svog supruga, princa Filipa. Vojvoda od Edinburga je u trenutku dok se rađao njegov sin bio 'zauzet' igranjem skvoša.

 

Princ Čarls, ipak, bio je pri ruci svojoj supruzi Dajani kada je rodila princa Vilijama, dok Vilijam danas ne mora da bude na porođaju samo ako u tom trenutku mora da radi.

 

Kraljica Viktorija prva je u kraljevskoj porodici koristila anesteziju prilikom porođaja 

 

Kraljica i majka devetero dece koristila je hloroform za ublažavanje bola prilikom porođaja osmog i devetog deteta, princa Leopolda (rođen 1853. godine) i princeze Beatris (rođene 1857. godine). Njena odluka da se opredeli za anesteziju popularizovala je korištenje sredstava za ublažavanje bola prilikom porođaja.

 

Džon Snou, doktor koji je primenio lek, poznatiji je po utemeljenju epidemiologije, nakon pojave smrtonosne epidemije kolere na vodenoj pumpi u Sohou.

 

Princ Vilijam bio je prvi prestolonaslednik rođen u bolnici

 

Vilijam je rođen u privatnoj bolnici Lindo Wing of St Mary's u Padingtonu, 21. juna 1982. godine. Njegov brat rođen je u istoj bolnici dve godine kasnije, kao i prvo dete Kejt i Vilijama, Džordž koji je na svet došao 22. juna 2013. godine.

 

Iako se to možda čini normalnim, predstavlja ipak prekid tradicije, jer su se svi prestolonaslednici rađali kod kuće (ili barem u jednom od kraljevskih domova).

 

Princ Čarls rođen je u Bakingamskoj palati; Elizabeta II rođena je u Majferu, kući svojeg dede 1926. godine, iako se u to vreme nije očekivalo kako će postati kraljica, jer je njen stric bio sledeći na redu za presto.

 

Kako pospani princ Vilijam (ne) izlazi na kraj sa troje male dece: Urnebesan snimak postao hit na internetu! (VIDEO)

foto: Profimedia

Kraljevska imena za decu nemaju prezime

 

Članovi kraljevske porodice se isto tako tradicionalno 'dave' u moru imena – princ Vilijam je kršten kao Vilijam Artur Filip Luis, a njegov otac je Čarls Filip Artur Džordž, ali mnogi (oni pod nazivom Njegovo ili Njeno kraljevsko visočanstvo) nemaju prezime.

 

Princ Vilijam i princ Hari koristili su Vels tokom školovanja i vojne karijere, a to im je od službenog naziva njihovog oca princa od Velsa.

 

Kao potomci kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburga, mogli su takođe da koriste Vindsor ili Mauntbaten-Vindsor, oba su relativno nova 'prezimena', usvojena tokom Prvog svetskog rata kako bi se u porodici prikrili nemački koreni.

 

Kada je rođen princ Džordž, Vilijam i Kejt nisu se odlučili za prezime, nego je on službeno princ Džordž Aleksandar Luis od Kembridža.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...