ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Zabluda koja vas koči: Ovo je najveća laž o mršavljenju u koju odmah treba da prestanete da verujete!

Jedna velika neistina prati proces mršavljena...

Saveti stručnjaka
Autor:
Zabluda koja vas koči: Ovo je najveća laž o mršavljenju u koju odmah treba da prestanete da verujete!
Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih, ali istovremeno i najčešćih neistina koju ćete čuti kad se govori o mršavljenju je sledeća: "Što ste stariji, to je teže smršati!!

No, velika studija koju su sproveli Leyden i saradnici u periodu 2005-2016. godine pokazala je i dokazala upravo suprotno. Stoga, prestanite godine okrivljivati za svoje slabije uspehe u mršavljenju.

Sa pravilnim planom, svi mršave!

Navedena studija ispituje korelaciju između gojaznih osoba i njihove životne dobi. Autori studije otkrili su da su pacijenti stariji od 60 godina mogli napraviti promene načina života kako bi smršali jednako efikasno kao i mlađi ispitanici.

U periodu između 2005. i 2016. godine autori studije su odabrane ispitanike koji su uključeni u plan promene životnih navika s ciljem mršavljenja. Ispitanici su podeljeni u dve skupine, one starije i one mlađe od 60 godina.

Bez obzira koliko dugo su ispitanici bili izloženi navedenom planu, rezultati u procesu mršavljenja između mlađih i starijih ispitanika su bili jednaki: obe su skupine jednako napredovale u skidanju viška kilograma i smanjenju indeksa telesne mase (BMI).

10 saveta za mršavljenje koji kod svih "rade"

Već s jednostavnim promenama u svakodnevnim životnim navikama može se jako puno napraviti na putu mršavljenja i postizanja željene telesne težine, odnosno BMI-ja.

1. Svaki obrok započnite čašom vode – osim što može donekle ubrzati metabolizam, ova čaša vode će vam doprinieti dodatnom unosu tečnosti kroz dan, ali i smanjenom unosu hrane čime ćete lakše postići kalorijski deficit koji je neophodan i najvažniji za mršavljenje.

2. Dan započnite jajima za doručak – jaja se s pravom smatraju savršenom namirnicom, sadrže puno proteina i zdravih masti, a studije (Valder Wal) su potvrdile da jaja doprinose smanjenom unosu kalorija kasnije kroz dan.

3. Redovno pijte zeleni čaj – među zdravstvenim prednostima konzumacije zelenog čaja nalazi se i doprinos mršavljenju. Katehini, antioksidansi koje nalazimo u zelenom čaju sarađuju s kofeinom (takođe sastojkom zelenog čaja) u posticanju topljenja masnoga tkiva.

4. Probajte dijetu povremenog posta – intermittent fasting je dijeta koja podrazumijeva izmene vremena posta i vremena unosa hrane u danu, u različitim omerima. Studije pokazuju da post značajno doprinosi mršavljenju, ali ima i niz drugih zdravstveno pozitivnih efekata.

5. Uzmite glukomanan - vlakno ovog imena je zaslužno za mršavljenje, a funkcioniše tako što nakuplja vodu i smanjuje unos hrane. Studija koju su sproveli Birketvedt i saradnici pokazala je da u poređenju s onima koji ne uzimaju glukomanan, ispitanici koji su ga uzimali imaju značajno veću stopu mršavljenja.

6. Izbacite dodane šećere – upravo se dodati šećeri smatraju najvećim zlom savremene ishrane. Osim što doprinosi kalorijskom suficitu, šećer potvrđeno doprinosi povećanom riziku od niza bolesti, među kojima su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

7. Smanjite unos rafinisanih ugljenih hidrata – radi se o šećerima i žitaricama kojima su odstranjeni vlaknasti, hranjivi delovi. Tu spadaju beli hleb i testenina. Studije pokazuju da rafinisani ugljeni hidrati mogu brzo povećati šećer u krvi, što dovodi do gladi, žudnje za hranom i povećanog unosa hrane nekoliko sati kasnije. Unos rafinisanih ugljenih hidrata čvrsto je povezan s gojaznošću.

8. Jedite iz manjih tanjira – i nikad ne dosipajte hranu. Ova jednostavna metoda se pokazala veoma efikasnom u ukupnom smanjenju kalorija kroz dan.

9. Okružite se zdravim namirnicama – izbacite iz stana sve namirnice za koje znate da su nezdrave, a zamenite ih zdravim varijantama kako u slučaju gladi ne biste posegnuli za onim što ne trebate da jedete.

10. Vežbajte – odaberite aktivnost u kojoj ćete uživati, ali i biti redovni i istrajni. Već sa samo 30 minuta aktivnosti na dan olakšaćete proces mršavljenja, ali i poboljšati opšte zdravstveno stanje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs