pravi savet

Fizijatar doktor Bubnovski: Evo kako da se rešite staračke grbe za mesec dana! (VIDEO)

Staračka grba ili udovičina grba, je taloženje masnog tkiva na leđima, uslovljeno hormonima. Počinje tokom menopauze: pre toga, pod uticajem ženskih hormona, mast se lokalizuje na bokovima i zadnjici. S padom krvi u estrogenu i porastom androgena, odlaganje masti počinje na stomaku i na grbi na leđima.

Saveti stručnjaka
10:13h Autor:
Fizijatar doktor Bubnovski: Evo kako da se rešite staračke grbe za mesec dana! (VIDEO)
Foto: Shutterstock/ Printscreen/ Youtube/

Staračka grba je problem i žena s viškom kilograma u gornjem delu tela. Postoji masni jastuk, on prekida protok krvi, a to dovodi do kršenja cerebralne cirkulacije. Grba može da raste i tokom godina.

U video ispod, doktor Bubnovski pokazuje vežbu koju možete raditi kod kuće, a koja će ukloniti staračku grbu i to bez operacije:

Kao prvo, da biste izbegli staračku grbu, morate imati dobre mišiće ramena i jake zglobove. Po pravilu grba se stvara jer se ovaj deo tela slabije vežba.

Ako redovno vežbate gornji deo tela, rešićete se ove udovičke grbe.

Trening snage poboljšava ukupan protok krvi, mikrocirkulaciju i ishranu svih tkiva i organa. Nakon svakog vežbanja, obavezna je masaža koja će "razbiti" dodatno ovu grbu i uništiti masnu kapsulu koja se tu formira.

Da bi se vežbanjem uklonila staračka pogrbljenost, neophodno je 3 do 6 meseci interzivnog vežbanja.

Znači: strpljenje, strpljenje i strpljenje.

Naravno, preporuka je da vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Unosite proteine i ugljene hidrate (u obliku povrća, žitarica i voža) i pijte velike količine vode.

Žene su naročito sklone staračkom grbljenju, a ono se dešava već nakon 35. godine.

Pored vežbanja leđa, ramena i ruku, delotvorna je masaža vrata. I što pre žene počnu da masiraju ovaj deo tela, manje su šanse da dobiju udovičku grbu.

Svaka žena može sama sebe da masira tako što će na prste da stavi malo ulja (kokosovo, maslinovo ili ulje za masažu) i masirati potiljak i vrat 5 minuta.

Kako pravilno izvesti samomasažu vrata i ramena?

Nagnite glavu blago ka napred, a ruke stavite na ramena. Dlanoviam kružite spiralnim pokretima, lagano pritiskajući i masirajući zadnji deo vrata, hvatajući područje 7. vratnog pršljena.

Pokreti neka vam budu glatki i u smeru kazaljke na satu. Trajanje samomasaže je prizvoljno, sve zavisi od toga koliko strpljenja i snage imate.

Ako masirate ovaj deo nekoliko puta dnevno, rezultati će brže doći: primetićete da je nakon nedelju dana grba postala mekša, a nakon nekog vremena će potpuno nestati.

Setite se da ste samo vi u stanju da promenite svoju figuru na bolje. Ne traćite vreme i vežbajte, idite na masaže i radite sve ono što će vam pomoći da budete zdraviji i da se osećate bolje.

Šta još možete da uradite kako biste se rešili ove grbe?

Doktor preporučuje da sebi redovno omogućite tople kupke od sode bikarbone. Razblažite 200 grama sode bikarbone u litar vode sobne temperature, pa taj rastvor dodajte u kupku. Ovakva kupka je odlična i za izbacivanje toksina iz organizma, ali i za mršavljenje.

Takođe pre masaže stavite tople obloge na grbu kako biste je pripremili za masažu.

Doktor Bubnovski savetuje da svaka žena radi jednostavne vežbe vrata: vrtite glavu levo-desno, gore-dole i u krug.

Znači za uklanjanje udovičke grbe sa leđa radite sledeće:

1. Vežbajte

2. Masirajte leđa i ramena

3. Kupajte se u toploj kupki

4. Stavljajte tople obloge na vrat i leđa

5. Povedite računa o ishrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs