kraljica pretrage

Svet je poludeo za njom: 10 činjenica o keto dijeti koja se najviše guglala u 2018. godini!

Dočekali smo Novu godinu, ali tu nije kraj praznicima i bogatoj trpezi, a samim tim i bitka sa kilogramima

Fitnes & Nutricija
09:40h Autor:
Svet je poludeo za njom: 10 činjenica o keto dijeti koja se najviše guglala u 2018. godini!
Foto: Profimedia

Stigao je januar- mesec u kojem će se brojati kilogrami nakupljeni tokom praznika, donositi odluke o odlasku u teretanu, na trčanje, te proučavati brza rešenja sa vraćanje stare linije.

To su obično dijete, a pre nego što počnemo pisati o najguglanijoj dijeti u 2018. godini, još ćemo jednom podsetiti da su najbolji načini borbe s viškom kilograma zdrava, umerena ishrana i redovno vežbanje. Treba da budete strpljivi i rezultati će na ovaj način sigurno doći.

Ali, nećemo se lagati, mnogi će uprkos svemu posegnuti za nekom dijetom kako bi što pre videli rezultate, a dijeta koja je prema podacima koje je objavio Google bila najpretraženija u 2018. godini je - keto dijeta.

U nastavku pročitajte osnovne informacije o ovoj dijeti.

  • Ketogena ili keto dijeta je poseban način ishrane koji podrazumeva drastično snižen unos ugljeno hidrata i povećan unos masti, te adekvatan unos proteina. Kada se hranimo na ovaj način telo ulazi stanje ketoze što znači da umesto ugljeno hidrata troši masnoće kao primarni izvor energije.
  • Postići i održavati stanje ketoze i nije tako jednostavno kako se čini jer morate ozbiljno smanjiti unos ugljeno hidrata, u pravilu na 20 do 50 grama dnevno.

Na keto dijeti morate paziti i da unos proteina bude između 20 i 25 posto. Naime, kada konzumirate više proteina nego što je potrebno, vaše telo taj višak pretvara u ugljeno hidrate kroz proces koji se naziva glukoneogeneza, što vaše telo izbacuje iz ketoze.

Ketogena dijeta za početnike: Dovedite liniju do savršenstva! (JELOVNIK)

foto: Profimedia
  • Iako je za većinu ljudi keto dijeta sigurna, kao i kod svake dijete pre početka posavetujte s lekarom, posebno ako ste bolesni ili uzimate neke lekove.
  • Kada ste na keto dijeti poželjne namirnice su: meso, jaja, prirodne masti kao što su maslac i maslinovo ulje, riba i plodovi mora, povrće sa smanjenim udelom ugljeno hidrata, tvrdi sirevi, orašasti plodovi, a ponekad deo vašeg jelovnika može biti i bobičasto voće.
  • Zabranjene namirnice su one koje sadrže velike količine šećera i skroba, a to su: pirinač, testenine, hleb, sokovi, slatkiši, krompir, voće, pivo, mleko i jogurti sa smanjenim udelom masti.
  • Dok ste na keto dijeti pijte vodu, nezaslađenu kafu ili čaj. Pokušajte da ne koristite veštačke zaslađivače.
  • Keto dijeta originalno se koristila za lečenje neuroloških bolesti poput epilepsije, a studije se pokazale da može imati pozitivan uticaj na ceo niz zdravstvenih stanja od bolesti srca, preko raka do Alchajmerove bolesti. Takođe, pozitivan uticaj na ten.
  • Uz keto dijetu vežu se i neke negativne činjenice. Za početak tu je "keto-grip". Dok se telo privikava na novu ishranu javljaju se simptomi kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica i mučnina.

Keto dijeta na svom početku može uticati i na pad libida upravo zbog ovih simptoma, međutim kada se oni povuku i libido se u pravilu oporavlja.

Na keto dijeti može doći do gubitka elektrolita kao što su natrijum, magnezijum i kalijum, što može imati negativan učinak na bubrege i na otkucaj srca.

Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!

foto: Shutterstock

I naravno, tu je uvek yo-yo efekat jer je mnogima teško dugo da ostaju na ovako restriktivnoj ishrani.

  • Kako znati da ste u ketozi? Jedan od najneprijatnijih znakova da ste u stanju ketoze je loš zadah zbog povećanog nivoa ketona. Još jedan znak je - gubitak težine.

Najtačniji pokazatelj ketoze je testiranje nivoa ketona u krvi, a onaj dostupniji i manje tačniji način je kupovina trakica u apoteci koje će pokazati jeste li u stanju ketoze pomoću urina.

  • Alkohol i keto dijeta? Mnoga alkoholna pića sadrže ugljeno hidrate pa ih, najbolje, zaobilazite.

Ali, postoje pića bez ugljeno hidrata ili s niskim nivoom ugljeno hidrata koja sebi možete priuštiti ako baš ne možete bez njih. Bez ugljieno hidrata su viski, džin, tekila, rum i votka. Vina takođe imaju nisak nivo ugljeno hidrata i ako se možete zaustaviti na jednoj čaši to će na vaš ukupan broj doneti 3 do 4.

Ali, ne zaboravite da alkohol sa sobom donosi i želju za nezdravom hranom, a i keto dijeta utiče na to kako će vaše telo reagovati na alkohol pa biste mogli završiti u gorem stanju nego što ste planirali.

Medena dijeta od 3 dana: Jačate imunitet dok brzinski skidate kilograme! (JELOVNIK)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs