Uživajte

15 zdravstvenih prednosti gauda sira: Jedite ga bez griže saveti!

Koristi se kao predjelo, glavno jelo, ali i dodatak za salate i glavne obroke

Nutricija 05.12.2018. - 12:44h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Profimedia

Holandski gauda sir nije samo delikates koji je poznat širom sveta i služi se na trpezama svih meridijana. On u sebi nosi i fantastične zdravstvene prednosti, pa je njegova upotreba više nego preporučljiva.

 

Gauda sir je mlečni proizvod koji dolazi iz istoimenog holandskog grada i njegove zdravstvene prednosti poznate su u ovoj zemlji godinama. Zbog toga je uobičajeno za Holanđane da konzumiraju ovaj sir u svojoj tradicionalnoj kuhinji. Njegov ukus je dovoljno dobar tako da je i sa te strane koristan za konzumiranje, a ne samo zbog zdravlja. Trenutno se gauda sir proizvodi na mnogim mestima širom sveta, što je jasan dokaz planetarne potražnje za potrošnjom ove vrste sira.

 

On se koristi uz mnoga jela, može da se narenda kao posip po mnogim salatama i uopšte da se umeša u brojne kulinarske specijalitete.

 

Može se navesti bar petnaest zdravstvenih prednosti koje pruža gauda sir.

 

Naše bake su obožavale ovaj dezert: Napravite neodoljivi sir od dunja! (RECEPT)

 

1. Ima visok sadržaj kalcijuma

 

Jedna od najvažnijih stvari u konzumiranju gauda sira je to što on sadrži visok sadržaj kalcijuma. Zbog toga je njegova upotreba odličan način za stvaranje zaliha kalcijuma u telu.

 

2.Jača kosti

 

Dobra osobina kalcijuma je da pomogne u očuvanju i ojačavanju kostiju. Zato konzumiranje gauda sira koji je bogat kalcijumom može pomoći u povećanju mase kostiju i izbegavanju njihovih lomova. To će pomoći u obezbeđivanju i održavanju snage kostiju.

 

3. Snabdeva organizam nutrijentima

 

Konzumiranje gauda sira pomoći će u nabavci različitih hranljivih materija za organizam. Holandski gauda sir upravo je bogat određenim vitaminima i mineralima koji u potpunosti podstiče razvoj i vitalnost ljudskog tela.

 

4. Sprečava osteoporozu

 

Ovaj sir pruža zdravstvene koristi u sprečavanju simptoma osteoporoze. To su one prednosti koje kosti i zglobove čuvaju zdravim i jakim, što svakako uključuje mogućnost sprečavanja nastanka bolesti kostiju, među kojima prednjači osteoporoza.


Bornom kiselinom izlečite kandidu i osteoporozu: Evo kako!

 

5. Jača zube

 

Još jedna od prednosti gauda sira za ljudsko zdravlje je i jačanje zuba. Zalihe kalcijuma kojima je snabdeven ovaj sir pomažu da zubi i desni ostaju što duže zdravi.

 

6. Povoljno utiče na zdravlje pluća

 

Kalcijum je jedan od minerala koji pruža korist u održavanju pluća zdravim. Zato je gauda sir koristan pri optimizaciji kapaciteta pluća, što uključuje i bolje upravljanje apsorpcijom kiseonika. Nadalje, ovo je prirodan način za izbegavanje plućnih bakterija ili virusa.

 

7. Optimizuje nivo hemoglobina

 

Vitamin B12 u ovoj vrsti sira može da pomogne u optimizaciji nastanka krvi, a posebno u povećanju sadržaja hemoglobina. Stoga, on pomaže u izbegavanju anemije i na zdravlje krvi delovaće potpuno jednako kao i lekovi koji služe za povećanje nivoa hemoglobina.

 

8. Reguliše krvni pritisak

 

Konzumiranjem gauda sira moguće je održati krvni pritisak u ravnoteži, zbog čega se ova vrsta sira preporučuje za osobe sa simptomima hipertenzije.

 

9. Poboljšava cirkulaciju

 

Gauda sir pospešuje zdravlje kardiovaskularnog sistema tako što kontroliše nivo holesterola u krvi. Njegovom upotrebom moguće je izbeći brojne kardiovaskularne probleme, što uključuje i izbegavanje bilo kakve mogućnosti dobijanja krvnih ugrušaka.

 

Loša cirkulacija je prošlost: Trik da zagrejete stopala za nekoliko minuta!

 

10. Jača mišiće

 

Vitamini i minerali u gauda siru su dobri i za jačanje mišića, a takođe i za pospešivanje mišićne mase. Upotreba ovog sira podrazumeva snažne mišiće, pa je gauda jednako zdrava kao i neke vrste ribe koje aktivno rade na poboljšanju zdravlja telesnih mišića.

 

11. Održava srce zdravim

 

Kroz svoju sposobnost upravljanja kardiovaskularnim sistemom, gauda sir može pomoći u optimizaciji srčanih sudova. Zato ovo predstavlja još jedan od načina održavanja srca zdravim i izbegavanja nastanka srčanog udara u budućnosti.

 

12. Poboljšava varenje

 

Upotreba gauda sira dobra je i za poboljšanje rada crevnog sistema i boljeg varenja, pa se ovaj sir pokazuje korisnim u izbegavanju problema sa probavom, uključujući i zatvor stolice.

 

Leči lenja creva, zatvor i loše varenje: Ovaj recept od samo dva sastojka je pravo čudo!

 

13. Pospešuje funkcije mozga

 

Vitamin B u ovoj vrsti sira dobar je u poboljšanju funkcija mozga, pa samim tim i pospešuje bolje pamćenje.

 

14. Izbegava rak

 

Postoji nekoliko nenaučnih uverenja koja tvrde da je sir koristan u ishrani i da se njegovom konzumacijom može izbeći rak. Međutim, ovoj tvrdnji potrebno je dalje razmatranje i istraživanje, pa se ona mora uzeti s rezervom.

 

15. Jača imunitet

 

Konzumiranje sira pomaže u poboljšanju imunološkog telesnog sistema, zbog čega asistira u izbegavanju bakterijskih ili virusnih infekcija.

 

Za imunitet jak kao stena: Napravite smuti koji će čuvati vaše zdravlje tokom zime! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...