Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, stari vojvođanski dezertKitnkez.
Sastojci:
- 2.5 kilograma dunja
- 500 grama šećera (kristal)
- 1 limun
Priprema:
- Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom isecite na manje kockice.
- Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta, odnosno dok dunje ne omekšaju.
- Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
- U nju dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuvajte 10-tak minuta.
- U to dodajte pire od dunja, vratite sve na šporet te uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smesa se zgusne. Za to vam u proseku treba od 45 do 60 minuta.
- Kada je smesa kuvana, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) lagano namastite s malo ulja i potom unutra ulijte smesu.
- Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu.
- Tek kada je dovoljno suv lako će se izvaditi iz kalupa.
- Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan pravokutni kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice i potom ih uvaljati u željenu namirnicu.
- Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete da stavite list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenskog dezerta.
Najstariji vojvođanski dezert danas se retko sprema, te vam preporučujemo da ovom poslasticom iznenadite svoje ukućane
Budi deo Stil zajednice.