Nepravedno potisnut sa jelovnika

Blago za obolele od dijabetesa i Parkinsona: Zrno u džepu donosi sreću, na tanjiru zdravlje i dug život!

O njegovoj moći svedoči i to što se veoma često koristi u lečenju Parkinsonove bolesti

Fitnes & Nutricija
13:52h Autor:
Blago za obolele od dijabetesa i Parkinsona: Zrno u džepu donosi sreću, na tanjiru zdravlje i dug život!
Foto: Shutterstock

Bob pripada porodici mahunarki. To je jednogodišnja biljka krupnih semenki, visoka je uglavnom 1 metar i izgledom dosta podseća na grašak.

U prošlosti ova je biljka bila rasprostranjenija od pasulja ili boranije. Posebno se koristila u Rimskom carstvu i Grčkoj, a nakon otkrića Amerike i dolaskom njihovih namirnica, nezasluženo gubi svoju važnost.

Bob je bogat vitaminima, fosforom i gvožđem, a semenke sadrže materije koje se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti. Uzgaja se na vlažnim mestima, a seje se krajem marta.

Branje zrna se uglavnom odvija tek kada je plod zreo, odnosno kada pocrni. Bob se koristi isto kao i druge mahunarke, a mlade semenke su najbogatije hranljivim materijama.

Prilikom pripreme treba ga termički obraditi jer sadrži jedinjenja poput tanina i vicina, koji uzrokuju mogu da uzrokuju malokrvnost.

Zašto je bob tako zdrav?

Bob kao biljka sadrži visok procenat vitamina B grupe i minerale poput gvožđa, mangana, fosfora, kalcijuma i magnezijuma. Takođe, bogat je dijetetskim vlaknima - sadrži ih 25 odsto, pa zbog toga povoljno deluje na zdravlje celog organizma. Ta vlakna regulišu probavu, a utiču i na mikrofloru creva, pa podstiču jačanje imuniteta.

Cink u hrani: Ovo su namirnice za jak imunitet!

foto: Shutterstock

Ova mahunarka se preporučuje i obolelima od dijabetesa, jer dijetetska vlakna uravnotežuju nivo šećera u krvi, što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Vlakna se dobijaju od stabiljke biljke, a spaljene stabiljke sadrže visoke količine kalijuma i moguće ih je koristiti za izradu sapuna.

U ishrani ga koristite kao pasulj ili boraniju. Može se konzumirati i sirov, ali pripazite jer velike količine mogu da izazovu zatvor i simptome slične žutici.

Biljka boba bogata je aminokiselinom L-DOPA od koje nastaje dopamin, a dobra je za obolele od Parkinsonove bolesti jer njihovo telo ne proizvodi dovoljno tog hormona. Dopamin učestvuje i u važnim moždanim funkcijama kao što su raspoloženje, spavanje i učenje.

Legende kažu da zrno boba donosi sreću, pa se veruje da će onaj ko ga uvek nosi sa sobom uživati u blagodatima života!

Najhranljivija namirnica na svetu: Puna minerala i vitamina, ima samo 26 kalorija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs