Obratite pažnju

Zagađuju dom, pretnja po zdravlje cele porodice: 10 stvari koje treba što pre baciti!

Zaista divno mirišu, ali ono što udišete iz mirisnih sveća možda bi moglo i da vam naškodi

Enterijer
12:13h Autor:
Foto: Profimedia

Da li ste znali da nepravilno održavanje ili neispravni proizvodi za domaćinstvo mogu da rezultiraju neplodnošću, rakom, emfizemom, oštećenjem tkiva bubrega i oštećenjima ploda pri rođenju? Na ovo upozorava američka Agencija za toksične materije i registar bolesti.

 

Verovatno niste ni svesni svih nepoznatih opasnosti koje vrebaju u vašem domu. Na žalost, nad većinom nemate kontrolu - uz nekoliko izuzetaka, koje odmah treba da izbacite iz kuće:

 

1. Sredstva za čišćenje rerne


Problem sa sredstvima za čišćenje rerne je natrijum hidroksid koji se nalazi i u sredstvima za otpušavanje odvoda. Ova hemikalija je vrlo korozivna i može da uzrokuje crvenilo i opekotine ukoliko dođe u dodir s kožom, a otrovan je ako se proguta. Umesto toga odaberite sodu bikarbonu. Odvod možete da očistite tako što ćete u njega sipate sodu bikarbonu i šoljicu sirćeta. Kad nestanu mehurići (otprilike nakon 30 minuta) pustite vruću vodu da teče u odvod.

 

2. Osveživači vazduha

 

Osveživači vazduha sadrže ftalate - agresivne hemikalije koje mogu da dovedu do hormonalne neravnoteže i reproduktivnih problema. Nuspojave za muškarce uključuju niži nivo testosterona, smanjen broj spermarozoida i slabiji kvalitet sperme. Izlaganje ftalatima tokom razvoja takođe može da uzrokuje malformacije muškog reproduktivnog trakta i rak testisa. Mnogi proizvođači na osveživačima vazduha čak i ne navode ftalate kao sastojak.


3. Mirisne sveće

 

Možda dobro mirišu, ali ono što udišete moglo bi stvarno da vam naškodi. Benzenske hemikalije mogu da iritiraju kožu i uzrokuju probleme s disanjem. Reproduktivni problemi i oštećenje mozga i srednjeg nervnog sistema takođe su navedeni kao moguće nuspojave. Dok gore, sveće oslobađaju kancerogenu materiju toluen. Radije koristite esencijalna ulja ili sveće na bazi soje.

 

U Rusiji zabranjen od 1976: Od kako se masovno koristi, počela je epidemija raka i gojaznosti!

foto: Shutterstock

4. Neprijanjajuće posuđe

 

Premda je vrlo primamljivo i jednostavno za korišćenje, ovo posuđe može da bude štetno. Naime, u njegovoj proizvodnji koriste se hemikalije koje mogu da budu štetne za jetru, štitnu žlezdu i imuni sistem generalno. Problem je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja je pri testiranju na životinjama ukazala na potencijalne razvojne, reproduktivne i sistemske efekte. Radije se odlučite za posuđe od nerđajućeg čelika, stakla, keramike ili gvožđa.

 

5. Istrošeni filteri vazduha

 

Neadekvatno održavan sistem klimatizacije potencijalna je opasnost u domu. HAVC komponente, poput rashladnih spirala i sistema ovlaživanja mogu da budu izvori zagađenja koji imaju štetan efekat na zdravlje. Istraživanja takođe upućuju na to da spoljašnje jedinice za ventilaciju poslovnih zgrada na visinama nižim od 18. sprata mogu biti povezane sa znatnim povećanjem brojnih simptoma poput pogoršavanja problema povezanih za alergije i astmu.

 

6. Antibakterijski sapuni

 

"Antibakterijski" zvuči kao dobar proizvod, a u stvarnosti on sadrži triklosan - hemijsko jedinjenje baktericidnog delovanja koji uzrokuje probleme sa zdravljem. Istraživanja na životinjama pokazala su da triklosan u organizmu uzrokuje nepravilnosti u regulaciji hormona. Drugo istraživanje pokazalo je da triklosan verovatno doprinosi stvaranju otpornosti bakterija na anitbiotike. Radije operite ruke vodom i običnim sapunom ili upotrebite prirodni sapun za ruke i za pranje posuđa koji ne sadrže triklosan, hlor i fosfate.

 

Evo zašto žene pate od srčanih bolesti, karcinoma i neplodnosti: Ono si što jedeš!

foto: Profimedia

7. Proizvodi od oblikovanog drveta


Akutni i hronični efekti formaldehida iz pojedinih proizvoda od drveta na zdravlje variraju u zavisnosti od pojedinca. Uobičajeni simptomi akutne izloženosti formaldehidu manifestuju se kao iritacija grla, nosa, očiju i kože. Ova iritacija gornjih disajnih puteva može da pogorša simptome astme. Hronična izloženost takođe može da dovede do hroničnog bronhitisa i opstruktivne bolesti pluća.

 

8. Plastične kutije za hranu

 

Možda ste čuli za toksični bisfenol-A (BPA) koji se nalazi u plastici. Istraživanja su pokazala da ovo hemijsko jedinjenje narušava normalnu endokrinu funkciju, a može da ima i negativan efekat na mozak. BPA se takođe meša s hormonima čak i pri niskim dozama, stoga nemojte da rizikujete već se prebacite na staklene posude ili nerđajući čelik.

 

9. Sredstva za poliranje nameštaja


Ova sredstva su zapaljiva i sadrže hemikalije kao što su fenol i nitrobenzen. Nitrobenzen može da ima mnoge štetne efekte na zdravlje kao što su methemoglobinemija - hematološki poremećaj kod kojeg je hemoglobin u oksidovanom obliku i ne može da veže kiseonik, glavobolja, razdražljivost, vrtoglavica, slabost i pospanost. Izlaganje kože visokim nivoima dovodi do oštećenja jetre.

 

10. Višenamenska sredstva za čišćenje


Višenamenska sredstva za čišćenje sadrže 2-butoksietanol, sastojak koji ovim sredstvima daje njihov poseban miris. Mnogi proizvođači ne navode te štetne hemikalije na nalepnici jer nisu zakonski obvezni. Nuspojave uključuju probleme s disanjem, nizak krvni pritisak, snižene nivoe hemoglobina i metaboličku acidozu (visok nivo kiseline u telu).

 

Doktor Nestorović: Evo zašto je bolje biti umereno gojazan, nego imati savršenu težinu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs