Jedan od 10 najčešćih karcinoma

Rak usne šupljine je češći nego što mislimo: Što pre primetite ove simptome, šanse za izlečenje su veće!

Osobe starije od 45 godina, kao i pušači i uživaoci alkohola po većim su rizikom

Medicina
10:43h Autor:
Rak usne šupljine je češći nego što mislimo: Što pre primetite ove simptome, šanse za izlečenje su veće!
Foto: Profimedia

Karcinom usne šupljine (epitelnog porekla) čini 5 odsto malignih tumora svih regija tela i jedan je od deset najčešćih tumora generalno. Najčešće mesto gde se karcinom javlja u ustima jesu krajnici i koren jezika, kao i dno usne šupljine, bočne ivice jezika i na prednjoj strani nepčanih lukova.

Primarni tumori usne šupljine nastaju najviše iz epitelne površine (ćelija) malih pljuvačnih žlezda, submukoznog tkiva. Postoje i tumori zubnog porekla, koštani i metastatski tumori.

Simptomi ljudi često ne primete

Moguće je da ih nećete uočiti, ali najčešći simptomi su ranice s unutrašnje strane obraza ili na usnama koje teško ili nikako ne prolaze. Možda ćete osetiti kvržicu ili primetiti crvenu ili belu mrljicu na tkivu unutar usne šupljine. Drugi znakovi su osećaj utrnulosti u ustima, bol, krvarenje bez vidljivog razloga ili generalna slabost. Takođe, mogli biste da primetiti da vam se boja glasa menja, zvoni vam u ušima ili imate upalu grla koja ne prolazi. Moguće je da i zubi počnu da se klimaju.

Ovo mogu biti i simptomi nekog drugog, manje ozbiljnog stanja, ali u svakom slučaju je najbolje da se konsultujete sa lekarom.

Ko je u rizičnoj grupi?

Osobe starije od 45 godina pod većim su rizikom od oboljevanja, ali rak usne duplje generalno je prisutan kod svih starosnih doba. Važno je napomenuti da je stopa karcinoma povezanih s HPV-om u porastu, a smatra se da je za taj porast učestalosti odgovoran oralni seks. Generalno su pod većim rizikom osobe sa slabijim imunitetom, što obično dolazi s godinama ili ukoliko bolujete od hroničnih bolesti vezanih uz imuni sistem (poput HIV-a).

Vrste raka koje je izuzetno teško otkriti rano: Najsmrtonosniji oblici mogu i godinama da tinjaju

foto: Shutterstock

Pušenje

Približno 90 % obolelih od karcinoma u području glave ili vrata su pušači ili osobe koje su kontinuirano izložene pasivnom pušenju. Pušači lula pod većim su rizikom, naročito na mestu gde usne dolaze u kontakt s dimom iz lule. Rizika nisu oslobođene ni osobe koje povremeno uživaju u pušenju marihuane.

Alkohol

Konzumiranje alkohola pojačava rizik, naročito kod osoba koje svakodnevno konzmiraju više od jednog alkoholnog pića. Ukoliko ste pritom i pušač, rizik dodatno raste, pogotovo kod osoba starijh od 50 godina.

Kako je rak usne šupljine povezan s virusom HPV-a?

Uobičajeno se osoba zarazi virusom HPV-a kroz seks, uključujući i oralni. Postoji više vrsta virusa, a neki su usko povezani s rizikom od razvoja karcinoma. Postoje dokazi da zaraza virusom HPV-a može dovesti do karcinoma na krajnicima ili korenu jezika.

Kako se dijagnostikuje rak usne šupljine?

Lekari i stomatolozi obično otkrivaju rak usne šupljine tokom rutinskog pregleda. Ukoliko primete simptome, pažljivo će pregledati vašu usnu šupljinu i grlo, koristeći pritom posebne instrumente i pregledaće vilicu i vrat u potrazi za kvržicom ili ožiljkom. Ukoliko pronađu nešto sumnjivo, najčešće se pacijenti upućuju kod specijaliste, koji biopsijom tkiva potvrđuje ili isključuje zloćudnu bolest.

Grčki pevač Nikos Kurkulis javno izjavio: Mošti Svete Ane su me izlečile od raka!

foto: Profimedia

Lečenje operacijom

Doktori će se odlučiti za ovu metodu lečenja kad god su u mogućnosti, naročito ako je rak otkriven u ranoj fazi. Operativnim zahvatom pokušaće da uklone tumor i deo okolnog tkiva, kako bi bili sigurni da su uklonjene zloćudne ćelije.

U nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti deo jezika, vilične kosti ili krova usne šupljine. Nakon lečenja možda će biti potreban drugi operativni zahvat kojim će se napraviti rekonstrukcija usne duplje.

Zračenje i hemioterapija

Ovaj tip lečenja preporučuje se u zavisnosti od vrste karcinoma i stadijuma bolesti. Čak i ako pacijent prođe operaciju, lekar može da uputi i na hemioterapiju i zračenje kako bi na najmanju moguću meru sveo opasnost od ponovnog oboljenja.

Mere prevencije

Ovih nekoliko navika mogu da smanje rizik od raka usne šupljine:

- Ne izlažite usne suncu bez zaštite - uvek koristite balzam sa zaštitom 15 ili više;

- Odbacite cigarete i ograničite konzumaciju alkoholnih pića;

- Redovno čistite zube četkicom i zubnim koncem. Higijena usne šupljine smanjuje rizik od raka, ali i pomaže da ga uočite u ranoj fazi, kad su prognoze za izlečenje mnogo bolje;

- Hranite se zdravo, na jelovniku neka vam uvek bude voće i povrće. Takođe, manjak vitamina A, koji možete pronaći u masnoj ribi, mleku, jajima, spanaću, šargarepi i telećoj jetri, može da poveća rizik od nekih vrsta raka usne šupljine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs