Sastojci:

Za dekorativnu pastu:

  • 30 g maslaca, omekšanog
  • 30 g šećera
  • 40 g Glatkog brašna
  • 1 belance
  • prstohvat soli
  • crvena i zelena prehrambena boja

Za biskvit:

  • 4 žumanca
  • 50 g šećera
  • 1,5 kašičica mleka
  • 1 kašičica ulja
  • 2 kašičice praha sušenih jagoda
  • 50 g Glatkog brašna
  • 20 g gustina
  • 3 belanca
  • 1 kašičica limunova soka
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
shutterstock-408781099.jpg
Foto: Shutterstock

  Za krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 Puding bourbon vanila
  • 50 g šećera
  • 125 g maslaca, omekšanog
  • 200 g jagoda

Priprema:

1. Za dekorativnu pastu, omekšali maslac stavite u posudu za mešanje, dodajte mu šećer pa sve mešajte žicom dok se ne poveže u kremastu smesu. Dodajte brašno, belance i prstohvat soli te nastavite mešati dok ne dobijete gustu, ali glatku pastu.

2. Odvojite dvije kašičice paste u drugu posudu i dodajte im nekoliko kapi zelene prehrambene boje. Dobro promiješajte kako bi se pasta ravnomerno obojala. Ostatak paste obojite crvenom bojom. Ovako pripremljene paste prebacite u dve poslastičarske vrećice. Svakoj vrećici odrežite vrh kako bi dobili mali otvor.

3. Pleh za pečenje (približno dimenzija 38x25 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega istiskujte pripremljenu pastu u željenim oblicima. Ako se odlučite crtati jagodice onda prvo istisnite zelene peteljke, a zatim jagode. Na kraju po želji istisnite i tačkice. Kad ste gotovi s crtanjem dekoracije, ubacite sve u zamrzivač kako bi se stisnulo dok pripremite biskvit.

4. Za biskvit, u činiji za mešanje pomešajte žumanca i 50 g šećera. Miksajte sve mikserom dok žumanca ne postanu svetle boje i puni mehurića. Umešajte mleko i ulje, a zatim i prah sušenih jagoda. Sve još jednom promešajte kako bi se smesa ravnomerno obojala.

shutterstock-524938795.jpg
Foto: Shutterstock

5. U drugoj posudi pomešajte brašno i gustin pa ih prosejavajući dodajte u smesu od žumanaca. Lagano sve izmešajte kako bi se sastojci potpuno povezali. U drugoj posudi pomešajte belanca, limunov sok i prstohvat soli. Sve mešajte mikserom dok se belanca ne zapene. Dodajte preostalih 50 g šećera i nastavite miksati dok se sve ne pretvori u čvrsti sneg.

6. Ovako pripremljen sneg ručno umešajte u smesu od žumanaca i brašna. Napravite to u dva-tri navrata nežno mešajući kako bi sačuvali vazdušanost belanaca. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite na predhodno pripremljeni pleh sa zaleđenom dekorativnom pastom.

7. Pecite u rerni zagrijanoj na 150°C uz ventilaciju (ili na 170°C bez ventilacije) 10 minuta. Čim primietite da biskvit hvata malo boje uz rubove izvadite ga.

8. Pečeni biskvit pažljivo preokrenite na čist list papira za pečenje, odstranite papir na kojem se pekao i otkrijte dekorativni dizajn. Sada ponovno pažljivo okrenite biskvit tako da dizajn bude s donje strane pa ga pomoću papira čvrsto zarolajte po dužoj strani. Ostavite ga ovako da se potpuno ohladi.

9. Za krem, odmerite 400 ml mleka pa mu oduzmite pet kašičica, a preostalo mleko zagrevajte na laganoj vatri. Prašak za puding izmešajte sa šećerom i mlekom koje ste odvojili kako bi se prašak iz pudinga rastopio. Kada se preostalo mleko zakuva pomerite ga s vatre pa mu uz neprestano mešanje dodajte rastopljeni puding prašak. Vratite sve na vatru i kuvajte mešajući, oko desetak minuta, dok ne dobijete dosta gustu i tešku za mešanje krema. Krem sklonite s vatre, prebacite je u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.

10. Maslac sobne temperature izmešajte mikserom kako bi postao penasto beli. Umešajte smesu od maslaca u ohlađen krem od pudinga pomoću miksera. Dobro sve izmešajte kako bi dobili glatku kremu.

11. Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte. Premažite ga pripremljenom kremom od vanile pa uz rub bliži vama složite oprane i očišćene jagode. Jagode gusto složite u nizu, jednu pored druge, kako bi kasnije svako isečeno parče rolata imalo u sredini komad jagode.

12. Ponovno sve pažljivo zarolajte, umotajte papirom za pečenje i ostavite u frižideru nekoliko sati kako bi se sve dobro učvrstilo.

Stil / coolinarka