7 podmuklih karcinoma

Vrste raka koje je izuzetno teško otkriti rano: Najsmrtonosniji oblici mogu i godinama da tinjaju

Baš zato je preventiva toliko važna

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Neke vrste karcinoma nemaju specifične simptome u ranoj fazi, kasniji simptomi se lako zanemare, pa ih je teško otkriti na vreme. Zato je važno povremeno obaviti preventivne preglede, posebno za pacijente s povećanim rizikom.

 

Rak pankreasa

 

Reč je o relativno retkoj vrsti raka, ali se još uvek najčešće otkriva u uznapredovaloj fazi, pa se beleži visok procenat smrtnosti. Nadu daju nove tehnologije, kao što su molekularni testovi i neke slične nove metode dijagnostike, koji bi mogli da doprinesu tome da se ranije otkriva ta vrsta tumora, kaže Dejvid A. Alkvist, gastroenterolog i profesor iz klinike Mejo.

 

Razlog zbog kojeg je tu vrstu raka teško otkriti jeste to što se "ne vidi" i u početku je bezbolan i nema nekih specifičnih simptoma.

 

"Izuzetak je ako se dogodi blizu žučnog kanala, što dovodi do blokiranja žučnih kanala i relativno rano do pojave žutice", objašnjava Mark Feris, onkolog i vođa programa istraživanja nekih vrsta raka. Kod jednog dela "srećnijih" pacijenata ta vrsta raka može da se reši operacijom, ali kod većine onih kod kojih je rak pankreasa otkriven kasno, obavezna je hemioterapija.

 

Rak bubrega

 

Ponekad ga je teško otkriti jer pacijenti ne povezuju neke simptome koji se mogu javiti s problemima s bubrezima. Među simptomima na koje treba obratiti pažnju je bol u donjem delu leđa, hronični umor, neobjašnjivi gubitak težine i krv u urinu.

 

"Budući da su bubrezi tako duboko u telu, mali tumori često mogu da promaknu i kod redovnih sistematskih pregleda", kaže dr Kris Fikri, onkolog u Quest Diagnostics. Takođe, kod osoba koje nisu pod povećanim rizikom, često se ne sprovode ni preporučeni testovi koji omogućavaju rano otkrivanje raka bubrega. Veći rizik postoji kod pacijenata koji imaju neka nasledna stanja, kao što je Fon Hipel-Lindauov sindrom, nasledni papilarni karcinom bubrežnih ćelija i Birt-Hog-Dube sindrom. Lekari njima povremeno preporučuju redovne testove, na primer kompjutersku tomografiju ili magnetnu rezonancu.

 

Rak nikada nije prva bolest, pre njega se javlja ovo: Drevna kineska metoda za sprečavanja karcinoma!

foto: Shutterstock

Rak pluća

 

Tri četvrtine karcinoma pluća dijagnostikuje se nakon što se bolest već proširila. Pacijenti često ne znaju za problem dok se ne razviju ozbiljni simptomi, kao što su kašalj, upala pluća, nedostatak daha. Najčešći oblik je karcinom pluća nemalih ćelija (NSCL), a teško ga je rano otkriti jer u ranom stadijumu često nema simptome i može da "promakne" na rentgenu.

 

"U dijagnostikovanju su korisni PET i CT skeniranje, a potvrda dijagnoze može se obaviti i biopsijom", kaže dr Fikri. NSCL ima vrlo nisku stopu preživljavanja ako se dijagnostikuje kasno, pa se pušačima i ljudima s povećanim rizikom preporučuju povremeni preventivni pregledi.

 

Rak jajnika

 

Iako to nije najčešća vrsta raka kod žena, vrlo je visoka po smrtnosti. Kao i drugi karcinomi, što je ranije postavljena dijagnoza, to je bolji ishod, ali tek petina žena s tom vrstom raka stigne na vreme kod lekara.

 

"To je uglavnom zbog veličine i rastegljivosti trbušne šupljine i činjenice da simptoma u ranoj fazi raka jajnika zapravo i nema", kaže Džoi O'Konel, onkolog na inVentiv Health. Najčešće se dijagnostikuje u trećoj ili četvrtoj fazi.

 

Sarkom

 

To su tumori "svežih" tkiva, na primer mišića, dubokog tkiva kože, kosti ili hrskavice, i nemaju neke rane simptome. To je redak oblik raka u odraslom dobu, odnosno češći je kod dece. Budući da u većini slučajeva nisu vidljivi, sarkomi mogu postati prilično veliki pre nego što se pojave simptomi, upozorava dr Feris. Oni ne proizvode krvne pokazatelje koji se mogu otkriti i generalno su retki kad populacije koja nema visoki rizik.

 

3 meseca ovakve ishrane i izbeći ćete Alchajmera, rak i srčane bolesti: Američki Nobelovac otkriva precizna uputstva!

foto: Shutterstock

Rak mozga

 

Karcinomi mozga i tumor kičmene moždine često nemaju nikakvih simptoma u početku, ali u kasnijoj fazi oni mogu biti vrlo ozbiljni. Ako se, na primer, pojavi tumor u području mozga koji utiče na kontrolu dobrovoljnog kretanja, to može dovesti do slabosti u ruci ili nozi, pa i do nepokretnosti, objašnjava dr Dejvid Pulad, neurohirurg iz Nju Džerzija.

 

Međutim, ti tumori često mogu da se pojave u susednim područjima, pa mogu da uzrokuju neke nejasne simptome, među kojima je ograničena motorika ruku i nesposobnost za obavljanje nekih finih motoričkih zadataka, i neke suptilne promene ličnosti koje mogu da uoče samo bliski članovi porodice. Jedan od znakova tumora na mozgu može da bude i glavobolja, koju često ignorišemo, a ponekad to čine i lekari. Nažalost, nema dostupnih testova za rak mozga, osim snimanja magnetnom rezonancom ili skenerom, koji se obično obavljaju tek kad postoje simptomi, dakle u uznapredovaloj fazi bolesti.

 

Rak jetre

 

Takođe nema simptoma do kasnije faze, pa ga je teško otkriti rano. Mali tumor može da promakne i na pregledu, jer jetru pokrivaju rebra, kaže dr Fikri. Kad je jetra već uvećana, pa je to vidljivo, obično je reč o tome da se rak proširio na ceo organ. Često se otkrije u fazi kad operacija više nije rešenje, pa se primenjuju drugi pristupi. Onima koji imaju porodičnu anamnezu bolesti, ili imaju dijagnozu humanog papiloma virusa (HPV), lekar bi trebalo povremeno da preporuči preventivni pregled. Mnogi pacijenti koji su alkoholičari razviju karcinom jetre nakon dugotrajne ciroze ili bolesti jetre.

 

Rak pluća svakog dana ubije 13 ljudi u Srbiji: Ovo su prvi simptomi i najčešći tok bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...