Iako je većina voća, poput jabuka, bananaili krušaka, dostupna tokom cele godine, leti se preporučuje da jedete sezonsko voće koje se uzgaja na našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, kajsija i breskvi.
Letnja ishrana bi trebalo da se bazira na dovoljnom unosu vode, voća i povrća. Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente. Koncipirajte letnju ishranu u pet obroka s većom zastupljenošću voćai povrća i ne zaboravite na vodu. I voće sadrži od 80 do 90 posto vode pa time pomaže u održavanju hidracije organizma. Tako, na primer,lubenica, osim nutrijenata, sadrži čak 92 posto vode, a vlakna u kombinaciji s vodom u lubenici uspešno regulišu probavu i sprečavaju zatvor, dok minerali i voda sprečavaju dehidraciju.
Jedna šolja nasečene lubenicesadrži samo 43 kalorije. Osim toga, bogata je B-vitaminima, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom, selenom, likopenom i betainom. Sadrži najviše likopena, snažnog antioksidansa, od bilo kojeg drugog voća ili povrća.
Pokazalo se da redovni unos lubenice smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Povećava energiju, dok istovremeno reguliše telesnu težinu.
I dinjaje odlična za nadoknadu tečnosti izgubljene znojenjem. Sadržaj vitamina C i beta-karotena, koji su snažni antioksidansi, održava zdravlje kože i podstiče nastanak preplanulog tena. Pomaže u detoksikaciji i podstiče mršavljenje regulacijom probave. Dve šolje dinje sadrže tek 120 kalorija, a zadovoljavaju potrebu za slatkim.
I breskvaizvrsno zadovoljava potrebe za slatkim, stvara brzi osećaj sitosti, a osigurava čak 11 posto C vitamina. Nektarine su usko povezane s breskvama i dele mnoge njihove prehrambene karakteristike. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno s C vitaminom u nektarini čuvaju kožu od štetnih sunčevih zračenja. Kajsije su dobar izvor gvožđa, vitamina C, beta karotena, kalijuma i vlakana pa pomažu kod probavnih smetnji i zatvora.
Visok sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama i malinama jača imunitet i pomaže kod problema s kardiovaskularnim sistemom.
Borovnice su možda jedno od najzdravijeg voća koje možete da pojedete. Niskokalorične su, bogate vlaknima i sadrže obilje vitamina i minerala.
Šolja borovnica pruža vam 24 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i K. Sadrže fitokemikalije, kao što je antocijanin, flavanole, resveratrole i tanine, koji štite od upala, bolesti srca i raka.
Malinesu među najboljim izvorima vlakana (oko 32 posto preporučene dnevne količine po šolji). Sadrže visoku koncentracijuvitamina B i C, gvožđa i bakra. Dobar su izvor mangana koji ima snažnu antioksidativnu funkciju da štiti ćelije od slobodnih radikala. Svaka šolja daje 1 posto preporučene dnevne količine tog esencijalnog nutrijenta. Sadrže i visok nivo antocijanina koji brani od neuroloških poremećaja, poput rasta tumora.
Voće koje smanjuje žudnju za slatkim, a čuva zdravlje:
Lubenicom protiv bubrežnih tegoba - Izvrstan je izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalijuma i gvožđa. Lubenice zbog svog visokog udela vode pomažu kod bubrežnih problema.
Dinje regulišu krvni pritisak - Sadrže više od 90 posto vode, vitamin C i A te kalijum, mineral koji deluje u regulisanju krvnog pritiska. Vitamina C u 100 g dinje ima 31 posto od preporučenog dnevnog unosa.
Kajsije pomažu protiv infekcija - Odličan su izvor vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, štite kožu od štetnih sunčevih zraka...
Šljive sprečavaju problem zatvora - Bogate su vitaminima A, C i E te mineralima, od kojih je najviše zastupljen kalijum. Šljive se preporučuju zbog problema sa zatvorom zbog visokog sadržaja vlakana.
Malinama protiv upala i oštećenja - Bogate su snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje ćelija. Niskokalorične su i bogate vlaknima, dobre za probavu.
Niskokalorične breskve za sitost - Jedna breskva sadrži u proseku samo 68 kalorija, a čak 3 g vlakna, koja pridonose zdravlju probavnog sistema. Vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti.
Borovnice za razgradnju masti - Istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih udova i da imaju protivupalno dejstvo. Takođe, podstiču razgradnju masti u telu i mogu da snize povišeni krvni pritisak.
Smokve za creva - Sadrže vitamine B kompleksa, vitamin E i K, kalijum, kalcijum i magnezijum. Pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju nivo holesterola i povoljno deluju na zdravlje debelog creva.
Kruške pomažu u skidanju kilograma - Visoke količine vlakana, osim što pozitivno deluju na probavni sistem, vrlo su efikasne kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju kardiovaskularni sistem.
Nektarina protiv karcinoma - Sadrži hlorogensku kiselinu koja ima snažan uticaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su antioksidansima, zbog čega povoljno deluju na imunološki sistem.
Visok sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama i malinama jača imunitet i pomaže kod problema s kardiovaskularnim sistemom
