Sačuvajte zdravlje

Biblija ishrane: Ako što češće jedete ovih 10 namirnica, nećete imati potrebu za lekovima!

Ove namirnice će sigurno sačuvati vaše zdravlje!

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ovo je spisak namirnica koje trebate često konzumirati kako bi očuvali svoje zdravlje u potpunosti. Mnoge od njih imaju antioksidantsko dejstvo, čuvaju srce, krvne sudove, deluju preventivno protiv moždanog udara i karcinoma.

 

Ove će namirnice, ako ih uvedet u ishranu očuvati arterije, krvne sudove i ubrzatti metabolizam, time ćete sebi obezbediti dugovečnost bez medikamenata.

 

1. Kurkuma

 

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

 

Zašto žene treba što više da jedu kuvanu pšenicu: 5 neoborivih razloga!

foto: Shutterstock

2. Beli luk

 

Beli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije.

Naučno je pokazano da beli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Beli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama.

 

Beli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju ateroskleroze.

 

Mineral bez koga organizam ne može: Leči glavobolju, smiruje živce, čuva srce!

foto: Shutterstock

3. Đumbir

 

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole i šogaole, oba su moćna zaštitna sredstva srca. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

 

Da li imate nezdrav višak kilograma? Ovaj jednostavan test će sve pokazati!

foto: Shutterstock

4. Mlevena ljuta papričica

 

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

 

Surutka je pravi eliksir zdravlja: Povećava sreću, pomaže kod mršavljenja, smanjuje umor, leči upale

foto: Profimedia

5. Limun

 

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

 

Hrana koja briše bore: Bogata je koenzimom Q10!

foto: Profimedia

6. Cimet

 

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

 

Nezaboravan sok od belog bagrema: Pun vitamina C, zdrav i neponovljivog ukusa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

7. Laneno seme

 

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

 

Dijetalna supa skida 5 kilograma za 7 dana: Pridržavajte se ovog jelovnika jednu nedelju i fasciniraće vas rezultati! (RECEPT)

foto: Shutterstock

8. Kiseli kupus

 

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

 

Sva lekovita svojstva kupusa: Ovako se pravilno koristi ovo sirotinjsko povrće!

foto: Profimedia

9. Seme susama

 

Seme susama čisti arterije. Redovna konzumacija semena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

 

Crnu čokoladu jedite što češće: Sprečava smrtonosne bolesti, rak, demenciju, depresiju

foto: Profimedia

10. Sok od nara

 

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...