Spas za zdravlje

Zašto žene treba što više da jedu kuvanu pšenicu: 5 neoborivih razloga!

Veruje se da može da vas zaštiti i od raka dojke

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza!

 

Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutrijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba integralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida raka debelog creva.

 

Verovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na celom svetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih delova Azije i veruje se da je u ishrani korišćena i pre čak dvanaest milenijuma.

 

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.

 

U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim delovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svetske populacije svoju ishranu zasniva u pravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.

 

Proizvodi od pšenice dominiraju na svetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

 

Lekovitost pšenice Integralno, celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

 

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

 

Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svetu!

foto: Shutterstock

U 100 g nekuvane pšenice ima 351 kalorija, 13g belančevina, 2.5 g masti i 70 g ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integralne pšenice, odnosno celog zrna.


Za šta je korisna kuvana pšenica?

 

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima beneུfite za zdravlje.

 

U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 g hranljivih vlakana, 58 g magnezijuma,11.1 g mangana, 0.09 g triptofana.

 

Prevencija raka

 

Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanjasu pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

 

Regulacija telesne težine

 

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

 

Lečenje hroničnih upala

 

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

 

Posna žito torta: Sočna poslastica puna vitamina B!

foto: Profimedia

Prirodni laksativ

 

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodni laksativ, budući da su bogate biljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.


Zašto konzumirati integralnu kuvanu pšenicu?

 

Integralna kuvana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan deo korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najpre na belo brašno i slične proizvode.

 

Belo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.

 

Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se prepručuje da se umesto testenina od belog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.

 

Priprema kuvane pšenice

 

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.

 

Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.

 

Voćka broj 1 protiv holesterola, pritiska i moždanog udara: Ko je jede, zdrav je kao dren!

foto: Shutterstock

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

 

Salata od kuvane pšenice

 

Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

 

Za pripremu ovog recepta je potrebno: 300 g pšenice, 1,5 šolja seckanog peršuna, pola šolje seckanih listova nane, 1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove, 1 paradajz, nekoliko listova zelene salate, četvrtina šolje limunovog soka, četvrtina šolje maslinovog ulja, pola kašičice soli, malo bibera.

 

Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

 

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

 

Kuvana pšenica u ćebetu: Najstariji recept štedi sate čekanja, svako zrno se raskuva!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs