obavezno pročitajte

Mineral bez koga organizam ne može: Leči glavobolju, smiruje živce, čuva srce!

Značaj magnezijuma u svakodnevnoj ishrani se sve više naglašava.

Fitnes & Nutricija
10:38h Autor:
Mineral bez koga organizam ne može: Leči glavobolju, smiruje živce, čuva srce!
Foto: Shutterstock

Magnezijum je jedan od sedam osnovnih makroelemenata i važan je za normalno funkcionisanje organizma, ali istraživanja pokazuju da više od 60 posto stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što je potrebno.

Prvi simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem i umor. Iz tih razloga je suplementacija ponekad neophodna.

Zajedno s kalcijumom i vitaminom D, magnezijum je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam, proizvodnju energije i sintezu proteina i masnih kiselina.

Magnezijum pomaže u sledećim situacijama:

Glavobolja

Magnezijum doprinosi smanjenju osetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba s migrenom. Potreban je osobama s povećanim psihičkim naporima.

Grčevi

Zbog gubitka minerala, mnogi pate od grčeva u mišićima donjih ekstremiteta pa se za ublažavanje grčeva preporučuje pojačan unos magnezijuma koji takođe ublažava tegobe vezane za PMS, a snižava i povišeni krvni pritisak.

Nervoza

U dozama od 200 do 400 mg dnevno, magnezijum sprečava grčenje mišića i pruža osećaj blage opuštenosti. Često se uzima zbog blagotvornog delovanja na nervni sistem.

Nesanica

Magnezijum je prirodan lek za nesanicu. Nedostatak magnezijuma može izazvati poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu i bol.

Čuva srce

Magnezijum normalizuje srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Takođe pridonosi regulaciji šećera u krvi.

Hronični umor

Magnezijum pomaže u proizvodnji energije pa se preporučuje nakon fizičke aktivnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs