Ubacite ga u ishranu

Najlekovitija voćka jeseni: Čuva zdravlje srca i mladolikost, sprečava razvoj raka!

Postoje i dokazi koji ukazuju da sprečava uvećanje prostate i razvoj raka pluća i dojke

Nutricija 06.10.2017. - 12:49h Autor: finirecepti.net.hr
Foto: Shutterstock

Brojni su razlozi zašto bi ove jeseni trebalo da navalite na šipak!

 

Neki ga zovu nar, neki morganj, ali kako god da ga zovete, treba da znate da je u pitanju najstarija kultivisana namirnica na svetu i jedna od najlekovitijih voćki za koje se zna!

 

Postoji skoro 8.000 godina

Šipak potiče još od 6.000 godine pre Hrista, pa se veruje da je u pitanju prva kultivisana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod deo je grčke umetnosti i mitologije, a Mesopotamci su verovali da je stablo šipka zapravo sveto stablo. U Japanu se verovalo da upravo šipak tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki šipak sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

 

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobeđuju u bitkama

Veruje se da je kraljica Izabela I, nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa šipkom u ruci i objavila: Baš kao šipak, osvojiću Andaluziju zrno po zrno. Ali, ona nije bila jedina koja se koristila moćima šipka, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio šipak kao svoj heraldski bedž.

 

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

foto: Profimedia

Velika lekovitost

Postoji razlog zašto je šipak bio toliko cenjen u prošlosti. Opisane kao "najlekovitije" voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidanata koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim rečima, šipak pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi da može da pomogne i u borbi protiv raka.

 

Iako su studije još uvek male i potrebno je još istraživanja, za sada se čini da šipak smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente i rastu. Takođe, istražuje se i mogućnost da šipak sprečava pojavu uvećane prostate i raka pluća, dojke i debelog creva.


Tajnau mladolikog izgleda kože

Šipak sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži i samim tim mladoliku kožu!

 

Top 5 jesenjih namirnica: Podižu imunitet, čuvaju zdravlje od glave do pete!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...