Pažnja

Do 42. godine sam imala 86 operacija zbog raka kože: Bila sam opsednuta tenom, a ovo je poruka koju bih danas poslala mlađoj sebi!

Solarijum je ostavio veliki trag na njeno zdravlje!

Medicina 04.05.2018. - 12:25h Autor: flipboard.com
Foto: Shutterstock

Lizi Pac je prvi melanom dijagnostifikovan u 23. godini. Nije mislila da je to velika stvar, a skoro 20 godina kasnije, ona je imala 86 operacija karcinoma kože. Kada je Liza bila tinejdžerka, mrzela je svoju bledu kožu. Danas, kada pogleda na svoje 42-godišnje telo, pokriveno ožiljcima od 86 operacija karcinoma kože volela bi da može da vrati vreme.

 

"Ako bih mogla da se vratim i razgovaram sa svojim 17-godišnjim samopouzdanjem, rekla bih da se rak kože može izbeći. Rekla bih - ne sunčaj se bez zaštitne kreme, nosi naočare za sunce, nosi zaštitnu odeću, ljudi će te voleti zbog onoga iznutra, a ne zbog onoga što si spolja.", rekla je Liza.

 

Liza je počela sa intenzivnim sunčanjem u srednjoj školi - čak je i u svom domu imala solarijum. Njena prava "zavisnost" od sunčanja počela je kada je krenula na koledž. Igrala je košarku za istočni Kentaki Univerzitet u Ričmondu i često je fotografisana i snimana dok je bila na terenu, zato se trudila da izgleda što bolje može.

 

"Uvek sam bila svesna toga da imam pegavu, svetlu kožu i crvenu kosu. Jedna stvar koja mi je tada pomogla sa samopouzdanjem je bio tamniji ten",- rekla je ona.

 

Liza je tada kupila paket u lokalnom salonu za sunčanje i išla je redovno u solarijum.

 

"Počela sam da se sunčam svaki ili svaki drugi dan. Postala sam zavisnik, a komplimenti koje sam dobijala su me samo podsterkivali da se sunčam i dalje", kaže Lisa.

 

Umesto lepote dobila rak kože: Žene, učite na mojim greškama! (FOTO)

foto: Shutterstock

Prva operacija

 

Lizi je dijagnostikovan prvi rak kože 2000. godine. Bila je u ranim dvadesetim godinama i radila je kao trener za košarku na državnom univerzitetu u Misuriju. S obzirom na to da je to bio njen prvi posao sa zdravstvenim osiguranjem i punim radnim vremenom, njena mama ju je ohrabrila da poseti sve doktore kako bi proverila svoje zdravlje.

 

Prilikom posete dermatologu, lekar ju je upozorio na nekoliko tačaka. Kada su je pozvali nekoliko dana kasnije rekli su joj da je to melanom i da se mora vratiti u bolnicu što je pre moguće.

 

Tokom prve operacije lekari su joj uklonili melanome sa noge. Napustila je bolnicu sa štakama jer nije mogla da hoda. Iako se prvi put uplašila, nekoliko meseci kasnije, vratila se u solarijum.

 

Prema Američkom društvu za bolesti raka, karcinom kože je najčešće dijagnostifikovan rak u Sjedinjenim Američkim Državama, a stopa obolevanja raste u poslednjih 30 godina. Postoje tri vrste karcinoma kože: melanom (najsmrtonosniji), skvamozna ćelija i bazalna ćelija. Melanom je trenutno drugi najčešći rak među ženama između 15-29 godina.

 

Prema najnovijim istraživanjima američke akademije za dermatologiju, upotreba solarijuma za sunčanje pre 35. godine povećava rizik od dobijanja melanoma za 59 procenata (taj rizik se povećava sa učestalijim korišćenjem). Čak i samo jedna poseta solarijumu, može povećati rizik od razvoja karcinoma kože. Uređaji za sunčanje, emituju UVA zrake koji su 5 do 15 puta veći od onih koji se emituju tomom sunčanog dana. Svaki dermatolog će vam reći da ne postoji takva stvar kao što je bezbedno ili zdravo sunčanje u solarijumu - bilo koja promena boje kože predstavlja štetu i odgovor tela na štetno UV zračenje.

 

Čista i blistava koža bez pega i bora: Kantarionovo ulje je lek i za rak kože! (RECEPT)

Godinu dana od njene prve operacije, Liza je trebalo da ukloni još jedan kancer kože. Ovaj put, to je bilo sa njenog lica.

 

"Bilo je to čudno, sve vreme sam se brinula kako izgledam, a sada imam ogroman ožiljak na licu", rekla je Liza.

 

Tada je konačno shvatila da mora da napusti sunčanje u solarijumu i da se pobrine za svoje zdravlje. Nažalost, nije popravila štetu koju je već učinila. Do trenutka kada je bila u sredini 30-ih, imala je 50 operacija po celom telu.

 

Do sada ona je imala 25 dodatnih operacija, što je dovelo do ukupno 86 operacija.

 

"Bilo je teško pronaći vreme da odem do doktora, da idem na biopsije i operacije. Bilo je stresno ... Idem kod lekara skoro svaki dan. Nikada nisam videla nekog bez genetskih poremećaja ko je imao toliko kožnih kancera", kaže Liza.

 

Sada Liza živi u Tenesiju i imala je ukupno 86 operacija, postala je oprezna ali je solarijum ostavio veliki trag na njenom zdravlju. Kad izlazi napolje, nosi košulje sa dugim rukavima, šešir i pokušava da ograniči vreme provedeno na otvorenom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs