Vodite računa

Ova hrana ne sme u zamrzivač, bolje je bacite: Ukus postaje užasan, neke namirnice od hladnoće istrule!

Već ispržena ili ispečena hrana nakon zamrzavanja više neće biti ni približno ista

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane, koji čuva nutritivne vrednosti namirnica.

 

Ali, postoje neke namirnice koje ne bi smele  da se nađu u vašem zamrzivaču, što zbog promene ukusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti!


1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
 

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu i pomorandže nikako ne biste smeli da zamrzavate. Ove namirnice su prepune tečnosti koja se tokom procesa smrzavanja kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i poput pirea. S druge strane, sveža zelena salata će u zamrzivaču uvenuti i postati smeđa!

 

2. Mlečni proizvodi
 

Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nalaze u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda nakon odleđivanja i oni će slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni.

 

Namirnice koje ubijaju celulit i masnoće zauvek: Za 5 dana videćete drastičnu razliku!

foto: Shutterstock

3. Sveža i kuvana jaja
 

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može da vam stvori poprilične probleme, ali i potpuno da promeni strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana jaja postaće gumena. Ako ipak želite da zamrznete jaja, izvadite ih iz ljuske i u zamrzivač odložite u posudicama ili kesicama. OVDE saznajte zašto jaja nikad ne treba da ostavljate u vratima frižidera!


4. Pržena i pečena hrana
 

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja takođe više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati, i postaće gnjecava i vlažna.

 

Počnite da jedete jaja samo na ovaj način: Sprečava bolesti srca, dijabetes, kancer!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs