Najvažniji obrok

3 vrste doručka koje treba da izbegavate: Učiniće više štete nego koristi!

Ako želite da dan započnete ukusno i zdravo i telu pružite energiju, izbegavajte ovo za doručak

Fitnes & Nutricija
10:49h Autor:
3 vrste doručka koje treba da izbegavate: Učiniće više štete nego koristi!
Foto: Shutterstock

Doručak je najzdraviji obrok u danu. S njim pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energije, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga žitaricama. Isto važi i za voćne jogurte tako da pre odaberite nezaslađeni probiotik uz krišku prepečenog hleba i marmelade.

Saveti nutricioniste za ravan stomak: Ovako ćete se rešiti nadutosti za sva vremena!

foto: Profimedia

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i drugi ukusni proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako volite da ujutro pojedete pecivo, odaberite ono od žitarica celog zrna uz mlečni namaz ili maslac i marmeladu.

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame uz majonez ili slične namaze. Osim ako ne radite teške fizičke poslove, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i jer ćete ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako ujutro volite da pojedete jaje, najbolje bi ga bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs