Oprez

Kafa, sokovi, kisela hrana: 6 namirnica koje pogoršavaju prehladu!

Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni,ali to ne važi i za kupovne sokove

Fitnes & Nutricija
Autor:
Kafa, sokovi, kisela hrana: 6 namirnica koje pogoršavaju prehladu!
Foto: Shutterstock

Zdrav i otporan organizam najbolja su prevencija protiv gripe i prehlade. No, budući da je tokom zimskih meseci sezona tih tipičnih virusnih bolesti koje nemilosrdno haraju, donosimo vam savete za brzo i efikasno lečenje.

1. Kupovni voćni sokovi Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne ćelije i "kradu" vitamine iz tela i samim time oslabljuju imunitet.

2. Pržena hrana Pržena hrana nije dobra ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje se teško vare te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

Šta sve začinjena hrana radi telu: Prednosti koje nismo ni slutili!

foto: Shutterstock

3. Kafa Kada smo bolesni, trebali bismo da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka deluje kao vrlo snažan dijaretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice Kisele namirnice mogu da iziritiraju već oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse bolje iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol Baš poput kafe, alkohol "tera" tečnost iz tela i samim tim može uzrokovati dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs