obavezno pročitajte

Sedam važnih informacija koje morate da kažete svom lekaru: Nemojte kriti svoje pravo stanje i emocije!

Kako bi nam lekar prepisao sva potrebna ispitivanja i postavio pravilnu dijagnozu, mora od nas da dobije mnogo važnih informacija o našem zdravstvenom stanju. Proverite koje informacije nikada ne smemo da krijemo od lekara.

Medicina 26.05.2018. - 16:38h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

1. Prehrambene navike

 

Kada dođemo na pregled kod lekara, obično odmah osetimo krivicu ako se hranimo nezdravo. Ponekad zbog toga lekaru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo naša ishrana, nego lažemo da se hranimo znatno zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve su to informacije od velike važnosti koje moramo da otkrijemo lekaru.

 

2. Korišćenje lekova

 

Neki ljudi često koriste razne lekove bez znanja lekara ili se ne drže propisanog načina uzimanja lekova. Sve to utiče na njihovo lečenje, a može uticati i na rezultate krvnih analiza.

3. Pušenje

 

Nemojte da krijete koliko zapravo pušite. Možda je to jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na količinu, obvezno lekaru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate. Prema priznanju lekara, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.

 

4. Alkohol

 

Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Utiče na jetru, jedan od najvažnijih organa u našem telu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti vrlo važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

 

5. Suplementi

 

Ako npr. koristite dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, "prijavite" to svom lekaru. Kada određeni lekovi dođu u dodir s tim dodacima, njihova učinkovitost može da se poništi ili pojača, što nije dobro za vaše zdravlje.

6. Seksualni život

 

Neugodno nam je da odgovaramo na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije poput onih kakvu zaštitu koristite i da li ste imali polno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih analiza.

 

7. Mentalno zdravlje

 

Kada vas lekar pita kako se osećate, nemojte kriti svoje pravo stanje i emocije. One mogu biti manifestacija nekih fizičkih problema. Tako mnogi ne znaju da bolesna štitna žlezda može da uzrokuje napadaje panike i anksioznost. Iskren razgovor s lekarom može vam samo pomoći, pa se nemojte ustručavati da govorite istinu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs