nova saznanja

Prednosti i mane popularnog napitka: Da li je smuti zdrav?

Smuti je prvobitno bio voćni sok sa dodatim ledom, a osamdesetih godina prethodnog veka su se dodavali i sastojci kao što su mleko, jogurt i šećer

Nutricija 28.12.2017. - 20:15h Autor: kodren.com
Foto: Shutterstock

Vremenom, na scenu su stupili i smutiji sa voćem i povrćem. Ovaj napitak se obično koristi kao dodatak obroku, zamena za obrok, ili kao dezert. Ukoliko nameravate da zamenite jedenje voća i povrća njihovim ispijanjem u tečnom obliku, evo šta bi trebalo da znate.

 

Ispijanje izblendovanog voća i povrća postalo je popularan trend kada su u pitanju dijete i zdrava ishrana. Oni koji se zalažu za ovakav način ishrane, navode nekoliko zdravstvenih koristi unosa voća i povrća u tečnom obliku. Međutim, kao i kod svega drugog, i ovde postoje loše strane na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!

Vlakna su izuzetno bitna za zdravlje čoveka. Nerastvorljiva vlakna, koja se najčešće nalaze u povrću, pomažu probavu i sprečavaju zatvor. Sa druge strane, rastvorljiva vlakna koja se mogu naći u šargarepi i citrusima mogu sprečiti stvaranje holesterola i visokog šećera u krvi. Ove vrste vlakana su potrebne čoveku u ishrani, a hrana bogata njima se obično duže žvaće, što vam pomaže da se ne prejedete. Baš iz tog razloga, nije uvek dobro u potpunosti zameniti voće i povrće smutijima, jer se oni mogu lako popiti bez žvakanja, te tada nemate tako brzo osećaj za sitost.

 

Jedan dan u životu Sindi Kraford: 100 pari cipela, 20 minuta kardio vežbi i mnogo zelenog čaja! (FOTO)

 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Pak, ukoliko želite da donekle zadržite osećaj sitosti dok pijete smutije, preporučujemo vam da dodate malo avokada, ili kokosovog ulja, kao i semenke ili orahe. Pored toga, možete dosuti i više vode, a manje voća, tako smanjujući količinu šećera.

 

Nekada, kada nije sezona određenog voća, a to je najčešće zimi, teže je pronaći voće i ograničeni ste na ono što možete pronaći samo u supermarketu. Pak, nekada ni u njima nemate svežeg voća, ali imate komercijalne kupovne smutije, čiji je rok trajanja samim tim i duži, ali to ne znači da je kvalitet bolji. Komercijalni smutiji su ono što bi svakako trebalo da izbegavate. U njih se najčešće dodaje šećer od kojeg nikakvu korist ne možete imati, već samo možete sebi naškoditi.

 

Zastupnici konzumacije sokova od voća tvrde da odlazak na post sa smutijima, ili potpuna zamena svežih smutija za hranu daje probavnom sistemu odmor, dok u isto vreme obezbeđuje osnovne hranljive sastojke koje su potrebne čoveku kako bi imao energiju i snagu. Međutim, voćni sokovi, zapravo, nemaju dovoljno hranljivih sastojaka, što čini da se brže osećate gladnim. Takođe, gorepomenuti nedostatak vlakana čini da se vaš probavni sistem dodatno uspori jer ga ne „upošljavate“ onako kako bi trebalo. Pored toga, voćni sokovi sadrže veliku količinu prirodnih šećera, što može biti opasno za sve one koji imaju problema sa šećerom u krvi, a isto tako mogu dovesti i do gojaznosti. Ne bi trebalo zanemariti ni to da sa manjkom masti i proteina u ishrani, lišavate telo bitnih nutritivnih sastojaka za pravilno funkcionisanje organizma.

 

Ukratko, prednosti smutija su: zgodni su i lako prenosivi, hidriraju organizam, ukusna su užina, sa dodatim praškastim proteinima mogu da čine i pun obrok, moraju se popiti dok su još sveži te ne gube na svojoj hranljivosti, lako se maskira zeleniš sa jačim i često slađim ukusima.

 

Recept Dženifer Lopez za smuti koji pije svaki dan: Nikada nije bolje izgledala!

 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Sa druge strane, postoje i njegove mane kao što su: nedostatak žvakanja ne šalje mozgu osećaj sitosti jer misli da nismo jeli nego pili, često dovodi do nadimanja i zatvora, voće koje se koristi da bi poboljšalo ukus često od smutija napravi šećernu bombu, hladna hrana je često teška za varenje mnogim ljudima.

 

Ukoliko niste primetili šta je ključna poruka gotovo svih naših tekstova, mi ćemo vam pomoći i skrenuti pažnju na to - umerenost! Kao i u svemu, i u ispijanju smutija treba imati meru. Iako ima brojne zdravstvene prednosti, one su vidljive samo ukoliko ne preterujete. Stoga, ograničite unos ovog lepog napitka dovoljno da ne zapostavite i drugu hranu koja pruža dodatne benefite vašem organizmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...