Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da ćete sat vremena nakon polako pojedenog obroka manje osećati glad, nego kada biste taj isti obrok pojeli brzo.
![](/slika-400x262/par-1387801377-22602.jpg)
Ljudi koji jedu polako takođe piju više vode, što im pomaže da se osećaju sitima, tvrde stručnjaci.
Naučnici sa Teksaškog Kristijan Univerziteta su istraživali vezu između brzine kojom se jede i unosa kalorija.
Učesnike su ispitivali o osećaju gladi i sitosti, pre i nakon brzo i sporo pojedenih obroka, kao i koliko su vode popili.
Kod sporih obroka, ljudima je sugerisano da zamisle da nemaju vremensko ograničenje, da uzimaju manje zalogaje, pažljivo žvaću i da prave pauze.
Kod brzih obroka, rečeno im je da zamisle da su u žurbi, da uzimaju velike zalogaje, brzo žvaću i ne pauziraju.
![](/slika-400x262/devojka-jede-1384624510-20030.jpg)
Kada su jeli sporo, učesnici su unosili u proseku 88 kalorija manje nego kada su jeli brzo. Gojazne osobe su, ipak, u proseku jele samo 58 kalorija manje.
- Usporavanje brzine jedenja vodi do značajnog smanjenja unošenja energije kod osoba sa normalnom telesnom težinom, ali ne i kod gojaznih osoba - objasnila je profesorka Mina Ša.
Obe grupe su kasnije potvrdile da manje osećaju glad od onih koji su jeli brzo.
- Glad je u obe grupe bila znatno manja 60 minuta nakon početka obroka u poređenju sa onima koji su jeli brzo - izjavila je Ša.
Rezultati ukazuju da se kod onih koji jedu sporije duže zadržava osećaj sitosti. Ljudi koji jedu sporije takođe piju više vode za vreme obroka, što sprečava prejedanje.