Bakar je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u formiranju kostiju, proizvodnji vezivnog tkiva i procesu kodiranja specifičnih enzima potrebnih za nastanak melanina i eliminaciju slobodnih radikala iz ljudskog tela.
Deficit ovog minerala prouzrokuje povećan rizik od mnogih oboljenja među kojima su osteoporoza, anemija, bolovi u zglobovima, niži imunitet…
Za osobe starije od 18 godina, preporučeni dnevni unos je 0,9 miligrama bakra.
Bakar se nalazi u menjoj ili većoj meri u gotovo svim namirnicama, a ovih 5 ga imaju u izobilju:
1. Morski plodovi i meso
Goveđa jetra je verovatno najbogatija namirnica bakrom. Takođe, odličan izvor bakra su i goveđe srce i bubrezi, a među morskom hranom se u tom smislu posebno izdvajaju ostrige, kraba, jastog, školjke… Trideset grama goveđe jetre sadrži oko 4.000 mikrograma bakra, dok jedna osrednja ostriga ima oko 670 mikrograma. U 100 grama školjki smešteno je oko 585 mikrograma bakra, dok ista količina kuvanog mesa krabe obezbeđuje 624 mikrograma.
2. Orašasti plodovi
Određene vrste orašastih plodova su veoma bogate bakrom. Procenjeno je da u 30 grama suncokretovog semena ima oko 519 mikrograma bakra, 629 mikrograma nalazi se u indijskom orahu, 332 mikrograma u bademu, a 496 mikrograma u lešniku. Iako brojke variraju, sve ove namirnice mogu se smatrati solidnim izvorom bakra.
3. Čokolada
Ako ste ljubitelj čokolade, dobra vest je da se uz nju unos bakra povećava. Naravno, u pitanju je najzdravija crna čokolada, koja u sebi može da sadrži i do 85 odsto kakaoa. Tako u 30 grama crne čokolade ima oko 500 mikrograma bakra. Dakle, još jedna u nizu izuzetnih prednosti crne čokolade jeste bakar koji se nalazi u njoj, što možemo imati na umu sa svakom kockicom koju pojedemo.
KUVANA PŠENICA, SPAS ZA SVAKU ŽENU: 5 razloga zašto je morate jesti ove zime! (RECEPT)
4. Jaja
U namirnice koje su bogate bakrom spadaju i jaja, posebno njihovo žumance. Svako ko nije ljubitelj mesa niti konzumira morske plodove može da u cilju sprečavanja nedostatka bakra jede jaja, odnosno žumanca. Najzdravije žumance je kada se jaje obari.
5. Začini i biljke
I začini i biljke su veoma dobar izvor bakra i iz tog razloga oni treba da budu uključeni u ishranu. Začini bogati bakrom su senf, čili, kim, nana, kari, karanfilić, mirođija, korijander, seme celera… Biljke osnažene bakrom su majoran, trska, timijan i estragon.