LEKAR UPOZORAVA

NAKON PRELEŽANE KORONE NIKAKO NE RADITE OVO: Ova greška može da vas košta života!

Period mirovanja mora da traje minimum 4 nedelje

Medicina
Autor:
NAKON PRELEŽANE KORONE NIKAKO NE RADITE OVO: Ova greška može da vas košta života!
Foto: Shutterstock

Dobro nam je poznato da korona virus napada pluća, kao i ceo respiratorni sistem. Međutim, utvrđeno je da covid-19 može da ostavi polsedice i na srce i izazove pojavu tromba, a mnogi naivno pristupaju periodu nakon oporavka što može skupo da ih košta.

Prof. dr Milan Nedeljković, kaže da čak u 20 posto slučajeva korona ošteti srčani mišić.

"Virus napada najfinije tkivo miokarda, i na snimcima se vidi da se tkivo srčanog mišića zamenjuje vezivnim, zato dolazi do slabljenja srca. Ogroman je to broj pacijenata i možemo da očekujemo epidemiju srčane insuficijencije", upozorio je profesor Nedeljković.

"Svi koji su imali koronu, bilo da je u pitanju bio lakši ili teži oblik bolesti, moraju da imaju period rekonvalescencije. To je uslov da se već oštećeni srčani mišić ne ošteti još više", rekao je on.

NAUČNICI OTKRILI 2 NEOBIČNA SIMPTOMA DUGOG KOVIDA: Javljaju se i kod muškaraca i kod žena!

Srce
foto: Shutterstock

Nakon korona virusa može da povrati snagu i oporavi se ali samo ako se ispoštuje period odmora od minimun 4 nedelje. Čak i ako ne osećate malaksalost, nikako ni ne pomišljajte na fizičku aktivnost u tom periodu.

"Ljudi odmah posle negativnog PCR testa počnu sa treninzima, a to može da dovede do naprasne srčane smrti. U blažim slučajevima, dovešće do trajnih kardioloških posledica", rekao je profesor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs