naučnici otkrili

NAUČNICI OTKRILI 2 NEOBIČNA SIMPTOMA DUGOG KOVIDA: Javljaju se i kod muškaraca i kod žena!

Nauka i dalje pokušava da otkrije više o pacijentima koji su doživeli "dugi kovid", a stvari koje su saznali mogle bi da vas iznenade.

Medicina
Autor:
NAUČNICI OTKRILI 2 NEOBIČNA SIMPTOMA DUGOG KOVIDA: Javljaju se i kod muškaraca i kod žena!
Foto: Shutterstock

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka ukusa i mirisa, neki pacijenti su doživeli i nešto "intimnije" simptome o kojima se ne govori mnogo, a javljaju se i kod muškaraca i žena. Reč je o seksualno reproduktivnom sistemu.

Problemi nastaju nakon infekcije korona virusom. Konkretnije, neke žene su primetile promene u ciklusu, a muškarci erektilnu disfunkciju dugo nakon što su preležali virus.

Pregled literature objavljen je u magazinu Journal of Endocrinological Investigation ovog leta gde je erektilna disfunkcija predstavljena kao jedan od simptoma korona virusa. Naučnici su otkrili kako muški pacijenti u većem broju mogu da dožive hipogonadizam - smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje semena ili oboje, a retko, smanjeni odgovor na testosteron, u u poređenju s onima koji nisu imali korona virus.

"Da li se radi o dugotrajnom ili prolaznom stanju pitanje je koje zahteva odgovor", objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, pomenuli su kako dolazi do smanjenog broja Leydigovih ćelija koje se nalaze u testisima, te asistiraju proizvodnji testosterona , odgovornisu za spermatogenezu, proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u semenim kanalićima testisa. Naučnici misle da bi ovo mogao biti jedan od razloga za veliku razliku smrtnosti i hospitalizacije kod muškaraca i žena, a može i pojasniti zašto virus najčešće pogađa starije muškarce.

Korona virus
foto: Shutterstock

Međutim, i žene doživljavaju seksualne i reproduktivne simptome za koje lekari veruju da su povezani s hormonima.

Luise Nevson, stručnjak za menopauzu izjavila je kako trenutno radi na ispitivanju ovih simptoma kod pacijenata. S 842 odgovora pacijenata koje je do danas prikupila kaže kakao rezultati potvrđuju da je dugi kovid povezan s nivoom hormona što je do danas bilo uvek opovrgnuto.

Kao podrška ovoj teoriji, dodaje kako su mnoge žene primetile pogoršanje simptoma korona virusa baš pre nego što započne menstruacija – kada je nivo estrogena vrlo nizak. Smatra kako nije potpuna slučajnost da simptomi dugog kovida-a podsećaju na simptome menopauze – umor, bol u mišićima i zglobovima, vrtoglavica...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs