obratite pažnju

PULMOLOG SA KLINIČKOG CENTRA UPOZORAVA: Zbog ignorisanja ovog simptoma, pacijenti otkriju rak pluća kad su već na samrti


Rak pluća ima simptome koje mnogi zanemaruju dok ne bude kasno, doktor kaže da se javljaju kad su skoro na samrti!

Medicina
12:01h Autor:
PULMOLOG SA KLINIČKOG CENTRA UPOZORAVA: Zbog ignorisanja ovog simptoma, pacijenti otkriju rak pluća kad su već na samrti
Foto: Kurir/Ana Paunković

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ass. dr sc. Mihajlo Stjepanović rekao je da se javlja zabrinjavajuće veliki broj pacijenata kod kojih se ustanovi rak pluća, a nisu imali pojma da su bolesni.

-Sve češće otkrivamo pacijente u uznapredovalom stadijumu raka pluća. Dolaze nam mnogi koji maltene nisu više ni za lečenje, čak ni za hemoterapiju. Oni su u terminalnoj, završnoj fazi bolesti - na samrti. A prethodno pojma nisu imali da imaju karcinom pluća. Kasno se javljaju lekaru iz straha da se ne zaraze, kaže on u intervjuu za Kurir.

Doktor je apelovao na sve koji sumnjaju na ovakvu bolest na osnovu kašlja da se odmah jave lekaru, i ponovio da ne sme da se čeka.

Kašalj
foto: Shutterstock

Rak pluća je bolest srednjeg i, pre svega, starijeg životnog doba. Najčešće obolevaju muškarci stariji od 50 godina i više od 90% njih su pušači. Apelujem na onkološke pacijente i one kojima još nije postavljena dijagnoza raka pluća, a imaju sumnje na to ili neke promene pre svega u kašlju, da se odmah jave lekaru. Ne smeju da čekaju", objašnjava doktor za Kurir i potom opisuje kakav je to kašalj.

-Pušači i inače kašlju jer tako pluća pokušavaju da se očiste od svih toksina unesenih u duvanskom dimu, i to je kašalj kao odbrambeni mehanizam. Međutim, treba da osluškuju sebe i znaju da svaka promena kašlja u smislu jačine pokazuje da nešto nije u redu. Takođe, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje, ne računajući akutni, koji traje nedelju-dve, treba da bude alarm da se nešto dešava. Pacijenti odmah moraju da se jave izabranom doktoru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs