jedva preživela

Dramatična ispovest Ane (20) koja je preživela pakao korone: Čula sam povik, skidajte to dete sa respiratora!

Ponovljene analize pokazale su da je njeno stanje krajnje ozbiljno – jaka dvostruka upala pluća, voda koja se razlila između pluća i srca, kao i uvećano srce

Medicina
12:49h Autor:
Dramatična ispovest Ane (20) koja je preživela pakao korone: Čula sam povik, skidajte to dete sa respiratora!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ana Cvejić (20) iz Beograda opisala je svoju borbu sa korona virusom. Već šest godina je dijabetičar, što je dolaskom Kovid-19 svrstalo u rizičnu kategoriju.

"Ja sam preživela pakao, svi su u apsolutnom šoku i pitaju se kako sam izašla iz tako lošeg stanja. Međutim, evo me, izlečile su me psiha, vera i ljubav", ovako za "Blic" počinje svoju priču Ana, koja je korona virus osetila na svojoj koži, i to u njegovom najcrnjem izdanju.

" Bila sam zbunjena, od toliko informacija imala sam osećaj da virus postoji i u vazduhu. Sve mere sam poštovala kako bih najviše zaštitila svoje najbliže, a onda zatim, znajući da spadam u rizičnu grupu, još više sam vodila računa. Apsolutno niko u mom okruženju nije bio zaražen ni u jednom talasu, niti sam uspevala da čujem tuđa iskustva iz prve ruke. Kako je vreme prolazilo, nisam više znala šta da mislim, opuštenije sam se ponašala. Znate, više ne znate u šta da verujete. Volela bih da sam tada imala ovo razmišljanje - govori nam devojka.

Ovo je učestala i veoma podmukla bolest, koju morate shvatiti ozbiljno: Prepoznajte rane znake dijabetesa!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Nisam znala šta me je snašlo"

Iako joj ni danas nije jasno gde se zarazila, kada je osetila prve simptome, kako kaže, jednostavno je znala šta se dešava.

" Kod mene je to sve brzo išlo. Užasan bol u grlu, malaksalost, kašalj, temperatura - to su bili prvi simptomi od kojih su mi odmah krenule suze, iz straha da nekome ne prenesem, da neko zbog mene ne završi u teškom stanju. Zbog dijabetesa, odmah smo reagovali. Otišla sam u kovid ambulantu, rekli su "ništa strašno", pluća čista, ali imala sam sve simptome. Uradili su test i CRP, koji je bio povišen, pa su me poslali kući da čekam ostale rezultate, rekavši da se vratim ako se stanje pogorša", prepričava Ana.

Međutim, kako su se dani nizali, pojavili su se novi simptomi. "Srce lupa kao ludo, čudno dišem i hodam, ne mogu da jedem, a glava puca", bio je alarm da bitka tek predstoji, ali ova mlada devojka nije se odmah dala.

" Stanje na momente bolje, ja opet vesela. Kažem: "Ma, biće sve u redu". Uvek sam pozitivna i nasmejana. Smirujem otkucaje svog srca, ali ono jednostavno neće da sarađuje. Tada dobijam rezultat PCR - NEGATIVNA. Mislim: "Kakvo olakšanje, neću nikoga zaraziti". Kreće povraćanje i shvatam da ponovo moram kod lekara. Odlazimo u Urgentni centar. Čekanje - svaki minut kao sat. Nakon par sati pregleda, snimanja pluća, ultrazvuka abdomena presvlače me i smeštaju na odeljenje, odakle sam brzo prebačena kao "potencijalni kovid pacijent". Dolaze rezultati - pluća i dalje čista, ultrazvuk uredan, ali POZITIVNA na koronu - priseća se.

"Hej, pa kako kraj? Ja volim život"

Kako kaže, tih dana joj je toliko bilo loše da se ne seća svih događaja. Zna da joj kašalj nije davao mira, ali i koliko se medicinsko osoblje borilo za njeno zdravlje.

"Šalju me dalje iz UC, dolazi hitna pomoć po mene. Kakvi su to ljudi! Odmah su mi podigli raspoloženje. Shvatam da je stanje ozbiljno, ali ne plašim se ni u jednom trenutku. Kreće bockanje sve vreme, antibiotici, infuzije... Celu noć upaljeno svetlo samo zbog mene, tri sestre trče, svaka mi nešto priključuje. Na kiseoniku sve vreme. Već mi je muka od svega, ne znam šta se dešava. Ja, uvek nasmejana, ni za živu glavu ne bih pomislila da će se nešto loše desiti, u tom momentu, bila sam sigurna da je to kraj. Hej, pa kako kraj? Ja volim život - priseća se devojka svojih najcrnjih misli.

Ponovljene analize uskoro pokazuju jaku dvostruku upalu pluća, vodu koja se razlila između pluća i srca i uvećano srce.

"Kreće borba za dah, srce hoće da iskoči, lekari uspaničeni, shvatam da nešto nije u redu. Uspavljuju me i stavljaju na respirator. Tako sam provela 18 sati, anesteziolog je primetio da se borim, da se ne dam i rekao je: "Ovo dete će se samo izboriti, skidajte je s respiratora", tako su me probudili. Prvo što čujem je da su svi dobro i da brinu za mene, čujem da imam pozdrave od pevača Đanija i Emine Jahović, a srce hoće da mi pukne. Osmeh se vratio - svedoči Ana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nakon osam dana na intenzivnoj nezi, prebačena je na odeljenje endokrinologije, na kojem je provela još četiri dana. Nakon svega što je organizam pretrpeo, trebalo je stati na noge po prvi put.

" Javio se jako čudan osećaj. Napravila sam par koraka kada su se noge zatresle i počela vrtoglavica. Nisam mogla ni da zamislim da ću opet moći lepo da hodam, pre sam trenirala i prelazila po nekoliko desetina hiljada koraka dnevno, a sada ne mogu sama ni do kupatila", kaže Ana.

Ubrzo je otpuštena na kućno lečenje, a oporavak teče polako, ali sigurno.

"Kada se prisetim šta sam sve prošla, suze mi same krenu. Ne mogu da verujem da sam i ovo preživela i izašla iz svega. Niste ni svesni koliko ste srećni i da treba da cenite sve sitnice koje ne primećujete. Ono što nikada neću zaboraviti jesu lekari i sestre, čistačice i spremačice. Nema osobe koja nije brinula o meni, niko nije prošao pored vrata, a da nije ušao da me pozdravi, pomazi i pita kako sam - svi su znali šta se desilo Ani Cvejić. Hranili su me ljubavlju i izlečili, i zato im hvala. Ono što ja znam jeste da su mene psiha, vera i ljubav izlečile", priseća se Ana.

Nakon svega što je prošla još uvek pokušava da sastavi sve delove slagalice. Nekih momenata se i ne seća, ali, kaže, tako je i bolje.

" Saznala sam od doktorke da sam je čak pitala: "Doktorka, da li ja umirem?", dok mi je prepričavala šta se izdešavalo rekla mi je: "Ančice, dušo draga, ja nisam znala šta da ti kažem tada", zaključuje Ana, ponavlja: "Ipak sam tu!" i dodaje da je snaga uma jedno veliko čudo.

Baka čudo: U 107. godini pobedila koronu, u 95. rak, a preživela je i pandemiju španskog gripa 1918. godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs