VODITE RAČUNA O UNOSU OVOG MINERALA

UNOS BAKRA JE NAKON 40-TE NEOPHODAN, BEZ NJEGA TELO UBRZANO PROPADA: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!

Unos bakra na dnevno nivou je od presudne važnosti za dobro zdravlje, a naročito nakon 40-te godine.

Fitnes & Nutricija
Autor:
UNOS BAKRA JE NAKON 40-TE NEOPHODAN, BEZ NJEGA TELO UBRZANO PROPADA: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!
Foto: Shuterstock

Bakar je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u formiranju kostiju, proizvodnji vezivnog tkiva i procesu kodiranja specifičnih enzima potrebnih za nastanak melanina i eliminaciju slobodnih radikala iz ljudskog tela.

Deficit ovog minerala prouzrokuje povećan rizik od mnogih oboljenja među kojima su osteoporoza, anemija, bolovi u zglobovima, niži imunitet

Za osobe starije od 18 godina, preporučeni dnevni unos je 0,9 miligrama bakra.

Bakar se nalazi u menjoj ili većoj meri u gotovo svim namirnicama, a ovih 5 ga imaju u izobilju:

1. Morski plodovi i meso

Goveđa jetra je verovatno najbogatija namirnica bakrom. Takođe, odličan izvor bakra su i goveđe srce i bubrezi, a među morskom hranom se u tom smislu posebno izdvajaju ostrige, kraba, jastog, školjke… Trideset grama goveđe jetre sadrži oko 4.000 mikrograma bakra, dok jedna osrednja ostriga ima oko 670 mikrograma. U 100 grama školjki smešteno je oko 585 mikrograma bakra, dok ista količina kuvanog mesa krabe obezbeđuje 624 mikrograma.

KO ŽELI ZDAVO SRCE, ZA VEČERU JEDE OVO: Ovako pripremljen obrok je melem za kardiovaskularni sistem! (RECEPT)

meso
foto: Profimedia

2. Orašasti plodovi

Određene vrste orašastih plodova su veoma bogate bakrom. Procenjeno je da u 30 grama suncokretovog semena ima oko 519 mikrograma bakra, 629 mikrograma nalazi se u indijskom orahu, 332 mikrograma u bademu, a 496 mikrograma u lešniku. Iako brojke variraju, sve ove namirnice mogu se smatrati solidnim izvorom bakra.

3. Čokolada

Ako ste ljubitelj čokolade, dobra vest je da se uz nju unos bakra povećava. Naravno, u pitanju je najzdravija crna čokolada, koja u sebi može da sadrži i do 85 odsto kakaoa. Tako u 30 grama crne čokolade ima oko 500 mikrograma bakra. Dakle, još jedna u nizu izuzetnih prednosti crne čokolade jeste bakar koji se nalazi u njoj, što možemo imati na umu sa svakom kockicom koju pojedemo.

KUVANA PŠENICA, SPAS ZA SVAKU ŽENU: 5 razloga zašto je morate jesti ove zime! (RECEPT)

čokolada
foto: Shutterstock

4. Jaja

U namirnice koje su bogate bakrom spadaju i jaja, posebno njihovo žumance. Svako ko nije ljubitelj mesa niti konzumira morske plodove može da u cilju sprečavanja nedostatka bakra jede jaja, odnosno žumanca. Najzdravije žumance je kada se jaje obari.

5. Začini i biljke

I začini i biljke su veoma dobar izvor bakra i iz tog razloga oni treba da budu uključeni u ishranu. Začini bogati bakrom su senf, čili, kim, nana, kari, karanfilić, mirođija, korijander, seme celera… Biljke osnažene bakrom su majoran, trska, timijan i estragon.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs