O njima se redovno priča na internetu, a posebno često ih pominju influenseri. Mada ljudi nekad preteruju kada im pripisuju gotovo magične moći, većina nutricionista je saglasna da su date namirnice zdrave, ali i dobre za naš mozak.
Dr Uma Najdu je profesorka sa Harvarda koja se bavi nutritivnom psihijatrijom, oblašću psihijatrije koja proučava uticaj hrane na naš mozak i mentalno zdravlje. Veza između hrane i moždanih funkcija odavno je utvrđena. Naučnici su, na primer, uspeli da otkriju da konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica i nezasićenih masti pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti. Hrana bogata antioksidansima i sa antiinflamatornim svojstvom se pokazala kao korisna za zdravlje mozga.
Koje su onda namirnice idealne za poboljšanje memorije i koncentracije i jačanje naših kognitivnih sposobnosti? Dr Najdu je ponudila nekoliko svojih predloga, a njen prvi izbor je crna čokolada. Ona nam savetuje da kupimo crnu čokoladu sa 70% kakaa, jer antioksidansi i flavanoli koje sadrži kakao štite naše moždane ćelije, dok vlakna u ovoj čokoladi redukuju pojavu upala.
Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je poželjno da ih što više koristimo u svojoj ishrani.