nećete ni primetiti razliku

7 zdravih (i ukusnih) alternativa soli: Ovi začini sprečavaju pojavu karcinoma, ojačavaju organizam!

Nove opcije umesto uobičajenog začina.

Nutricija 22.09.2020. - 11:17h Autor: Stil / harpersbaazar.rs
Foto: Shutterstock

So je jedan od najčešćih začina. Iako konzumiranje u umerenim količinama ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost, prekomerni unos soli može izazvati visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme. Mnogim ljudima sa hroničnim zdravstvenim problemima lekari savetuju smanjen unos soli, predlažući im alternative, u formi bilja, začina i drugih sastojaka, uz pomoć koji se omiljenom jelu mogu dodati ukus i aroma. Najbolje od njih, otkrijte u nastavku.

 

Beli luk

foto: Profimedia

Beli luk je ljuti začin koji pojačava ukus bez povećanja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i dodati dvostruko više belog luka sosevima od paradajza i marinadama. Štaviše, beli luk ima velike zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da njegova konzumacija može ojačati imunitet, smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje mozga.

 

Limunov sok

foto: Shutterstock

Citrusi, posebno limunov sok, odlična su alternativa soli u nekim receptima. Kao izvor kiseline, limunov sok deluje na isti način kao i so, poboljšavajući ukus jela. U međuvremenu, limunova kora takođe jelima daje prijatnu aromu citrusa. Sok i kora od limete i pomorandže takođe imaju ova prijatna svojstva. Sokom od citrusa može se preliti povrće, a možete ga koristiti kao dodatak za prelive za salatu i marinade za meso i ribu.

 

Mleveni crni biber

foto: Shuterstock

So i biber su klasični kulinarski dvojac. Međutim, ako želite da smanjite unos soli, samo koristite mlin za biber. Crni biber je dobar dodatak supi, prženoj hrani, testeninama i drugim slanim jelima. Pored toga, crni biber može smanjiti upalu povezanu sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca i rak.

 

Sušeni luk

foto: Shutterstock

Sušeni luk pojačava ukus gotovo svakog jela. Konkretno, sušeni luk ili luk u prahu je efikasniji od svežeg luka i može zameniti so u pomfritu, supi, čorbama, sosu...

 

Balzamiko sirće

foto: Shutterstock

Balzamiko sirće takođe poboljšava prirodne arome hrane, dok minimalizuje potrebu za solju. Koristite sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga zagrejete u šerpi na laganoj vatri, dobićete još ukusniji sos koji možete preliti preko svežeg paradajza ili prženog povrća.

 

Dimljena paprika

foto: Shutterstock

Začinjeni ukus dimljene paprike čini je odličnom alternativom soli. Dodajte je mesu, čorbama ili ribi. Zanimljivo je da ovaj začin može imati nekoliko zdravstvenih blagodeti. Na primer, studije su pokazale da paprika može usporiti rast ćelija karcinoma.

 

Ruzmarin

foto: Shutterstock

Ruzmarin je popularni biljni začin koji se često koristi u raznim jelima. Dodajte sveži ili sušeni ruzmarin u supe, čorbe i pomfrit, kao i u prženo povrće, prelive, soseve i hleb.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...