REČ STRUČNJAKA

KO ŽELI ZDAVO SRCE, ZA VEČERU JEDE OVO: Ovako pripremljen obrok je melem za kardiovaskularni sistem! (RECEPT)

Ono što unosimo u naš organizam putem hrane i te kako se odražava na naše zdravlje

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Dobro nam je već svima poznato da povišen holesterol loše utiče na naše zdravlje i da je vrlo važno da se on drži pod kontrolom, baš kao i nivo triglicerida. Jedan od načina je pravilan izbor naminrica.

Nutricionisti odgovaraju na pitanje kako izgleda savršeno izbalansirana večera koja povoljno utiče na zdarvlje srca, ali i celokuponog kardiovaskularnog sistema.

"Ako želite da smanjite nivo triglicerida, obavezno jedite ovas za doručak. Zapravo, trigliceridi mogu biti opasniji od holesterola. Veća koncentracija triglicerida u našem organzmu od dozvoljene znčajno povećava rizik od bolesti srca."

Ovsena kaša će sprečiti pojavu masnih čestica u krvi, koje, akumulirajući se na zidovima krvnih sudova, mogu izazvati pojavu tako opasne bolesti kao što je arterioskleroza.

Na meniju imamo 3 večere, po receptu nutricionista, koje mogu da pomognu u regulisasnju holesterola i triglicerida:

Obrok broj 1 - Ovsena kaša sa borovnicama

50 grama ovsene kaše prelijte sa ključalom vodom, dodajte kašičicu meda i šaku borovnica i obrok je spreman.

Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Obrok broj 2 - Ražani hleb sa belim likom i maslinovim uljem

Omega-3 u maslinovom ulju pomažu u smanjenju količine triglicerida u krvi. O lekovitim svojstvima belog luka ne treba ni goovriti. Predlog nutricionista je da napravite tost od ražanog hleba, premažete sa malo maslinovog ulja i dodate sitno naseckan beli luk.

Obrok broj 3- Smuti

Sastojci:

  • 1 šolja svežeg lista spanaća (30 g)
  • 1 jabuka
  • 5 kašika limunovog soka (50 ml)
  • 1 kašika ovsa (10 g)
  • 1 čaša vode (200 ml)

Priprema:

Sve sastojke iseckajte i stavite u blender. Miksajte sve dok ne dobijete homogenu smensu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...