SAZNAJTE ZBOG ČEGA

INTERNET JE PONOVO ODLEPIO ZA JABUKOVIM SIRĆETOM: Postoji jedan razlog da ga OPET uvrstite u svoju ishranu

Već dugo se raspreda o benefitima jabukovog sirćeta, a sada je nastalo ponovo ogromno interesovanje s jednim važnim razlogom

Saveti stručnjaka
Autor:
INTERNET JE PONOVO ODLEPIO ZA JABUKOVIM SIRĆETOM: Postoji jedan razlog da ga OPET uvrstite u svoju ishranu
Zbog čega svi ponovo pričaju o dobrobitima jabukovog sirćeta?, Foto: Shutterstock

U svetu u kome se svakoga dan pojavu neki novi „čudesni“ zdravstveni predlog, teško je više u bilo šta poverovati.

Ali to nešto ne sme da bude - jabukovo sirće. Do porasta pretraživanja na Internetu u poslednjih par nedelja došlo je i zbog novog naleta interesovanja na društvenoj mreži TikTok, pa smo odlučili da se podsetimo, a možda i saznamo za još neke benefite koje nosi sa sobom jabukovo sirće.

Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

Pre svega: šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta koja se pravi u procesu fermentacije, koji (jednostavno rečeno) pretvara zdrobljene jabuke u sirćetnu kiselinu putem kvasca i šećera koji su odlični za naša creva.

Jabukovo sirće takođe može da poboljša varenje i kontrolu težine, jačaju imuni sistem, a čak se kaže da je dobar i kod suzbijanja akni i ožiljaka.

Dakle, lista prednosti zbog koje bi i najveći cinik morao da pređe preko i sasluša o čemu je reč.

Studija iz 2021. godine pokazala je da su oni koji su pratili dijetu bogatu fermentiranom hranom - mislimo na jogurt, kombuču i kiseli kupus - imali su povećanu mikrobnu raznolikost, manje upala i poboljšani imunitet. Nakon toga, savet stručnjaka je bio da ciljate na šest porcija fermentisane hrane dnevno. Dodajte to našem povećanom razumevanju koliko je zdravlje creva ključno za naše opšte blagostanje, jasno je onda zbog čega se ponovo toliko priča o jabukovom sirćetu.

Stomak, creva, bolovi u stomaku
foto: Shutterstock

Koje jabukovo sirće treba da konzumiramo?

Potražite organske formule koje sadrže sirove, nefiltrirane i nerafinisane fermentisane jabuke - i za najbolje rezultate. „Uvek je najbolje kupiti jabukovo sirće u staklenoj flađi, nikada u plastičnoj".

Naš savet je da ga ostavite negde gde ćete ga sigurno videti ujutru, tako da se setite da ga uzmete, i da se„naviknete“ još jednom ritualu, kao što je pripremanje doručka ili jutarnjeg smutija.

Jabukovo sirće
foto: Profimedia

Konačna presuda o jabukovom sirćetu

Iako smo svesni da to nije lek za sve, to je jedan dodatak ishrani koji definitivno poboljšava moje varenje - i samo zbog toga, to je od svih onih koji su se priklonili ovom "trendu" jedno veliko - DA.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs